Időjárás: hétfőn mínusz 16 és plusz 18 fok között bármi megtörténhet

Vasárnap hajnalban a Szilvásvárad közelében található Mohos-töbörben mínusz 16 fokot mértek, ez már az ötödik zord hajnal a Bükkben. Mindemellett a helyzet nem reménytelen, a hétfői időjárás során akár 18 fokot is mutathat a hőmérő, ezúttal pluszban.

2024. október 20., 15:00

Szerző:

A hétfői időjárás során az Időkép előrejelzése szerint északnyugaton és délkeleten lehet némi fátyolfelhő az égen, az ország nagy részén folytatódik a száraz, napos idő. Csapadék sehol sem lesz. Északnyugaton kísérhetik élénk lökések a délkeleti szelet.

Hajnalban pára és köd képződhet, -4, +6 fok közé hűlhet a levegő, míg délután 14-18 fokot mérhetünk. A HungaroMet arra figyelmeztet, hogy a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken több fokkal hidegebb lehet.

Hét elején kissé melegebb időjárás lesz, aztán ismét lehül a levegő

Nem jön markáns változás jövő héten a hazai időjárásban az Időkép hosszútávú előrejelzése szerint. Szerdán ugyan front éri el az országot, de nagy változástól nem kell tartani, csak kicsit több felhő lesz fölöttünk. Addig élvezhetjük a ragyogó napos, színes őszi és pár fokkal melegebb időt.

Kedden már mérhetünk 20 fok fölötti maximumokat.

A szél legfeljebb az északnyugati tájakon támadhat fel kissé, majd szerdán néhol északkeleten. Aznap pár szem eső elvétve nyugaton fordulhat elő, így az esernyők még egy jó ideig maradhatnak a sarokban, a hét második felében sincs kilátás etéren változásra. A hőmérséklet azonban szép lassan pár fokot lentebb megy.

Pára-, ködfoltokkal indulnak a napok és helyenként fagyosan, majd a többnyire napos időben általában 14-19 fokig melegszik a levegő napközben.

Mitől szorul be a hideg a Mohos-töbörben?

A Bükkben található Mohos-töbör többek között arról ismert, hogy gyakran mérnek rendkívüli hidegeket, aminek igen egyszerű a magyarázata. A hideg levegő ugyanis nagyobb sűrűségű, így könnyen csapdába esik a töbrökben, ahol erős kisugárzás esetén rendkívül alacsony hőmérséklet tud létrejönni.

Ez történt vasárnapra virradóan is. Hajnali 5 óra után 10 perccel -16 fokot mutatott a hőmérő, amit az anticiklonális hatás, a levegő kimondottan alacsony páratartalma és az erős kisugárzás együttesen tudott kialakítani. Két nappal ezelőtt -14,5 fokot mértek ugyanitt. Eddig ez volt a legalacsonyabb októberi érték a műszer 2022-es telepítése óta, ezt döntötte most meg a ma hajnalban mért -16 fokos érték.

Mi a csuda az a töbör?

A töbör az egyik leggyakoribb és legjellegzetesebb felszíni karsztforma. Kerekded, zárt szintvonalú mélyedés. Átmérője néhány métertől több száz méterig terjed. A dolina néven is emlegetett képződmény a Bükk sajátos képződményei közé sorolható, amely a bércek oldalában, tetők közelében elhelyezkedő – a völgyi víznyelőtöbör-soroktól független –, magányos függő mélyedés, valószínűleg a késő pliocén korban keletkezett víznyelők utóda. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: jklugiewicz via Pixabay)

15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.