Időjárás: több megyére már a figyelmeztetést is kiadták – mutatjuk, hol csaphatnak le a zivatarok

Különösen alakul a következő napok időjárása. 

2024. augusztus 3., 10:10

Szerző:

Úgy tűnik a kánikula nem igazán akar tágítani. Bár néhol lehet számítani frissítő záporokra, zivatarokra. Mutatjuk, milyen időjárásra lehet számítani a követekző napokban. 

Csapadékgócok 

Szombaton általában napos idő várható kevés felhővel, de az északkeleti, keleti harmadban erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Elsősorban arrafelé alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar, de kisebb eséllyel a nyugati határ menti tájakra is besodródhat néhány csapadékgóc, írja a HungaroMet. A zivatarokat viharos széllökés (~60-80 km/h) és intenzív csapadék (~10-20 mm) kísérheti. Délután 24 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Zivatarok miatt több megyére figyelmeztetést adtak ki: 

 

Marad a meleg, de friss lesz a hajnal 

Az Időkép közlése szerint vasárnap a napsütést többfelé zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők. Elsősorban a Dunántúlon és a középső tájakon alakulhatnak ki szórványos záporok, zivatarok. Még többfelé élénk lesz az északi-északnyugati szél. Többfelé friss lesz a hajnal, majd délutánra 26 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap több megyére is figyelmeztetést adtak ki: 

 

 

A frontok 

Szombaton időjárási front már nem lesz felettünk, de a távozó hidegfront az érzékenyek körében még okozhat panaszokat. A záporokkal, zivatarokkal érintett tájakon a fülledtség miatt keringési- és légzőszervi panaszok egyaránt jelentkezhetnek, szívproblémák is előfordulhatnak, valamint átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, így nekik ezeket az időszakokat érdemes zárt térben tölteni. A szeles időben fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság és görcsös panaszok is jelentkezhetnek. Ugyanakkor ingadozhat a vérnyomás, valamint migrén is előfordulhat. 

Balatoni előrejelzés 

Szombaton a napsütést időnként gomolyfelhők zavarhatják meg a tó térségében, de csak elvétve alakulhat ki egy-egy rövid ideig tartó zápor. Élénk, erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél. Délután 26-28 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között erős, néhol nagyon erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

A hét eleje viharosan indul majd 

Hétfőn változóan napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Helyenként északon, északkeleten és néhol nyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. A csúcshőmérséklet 27 és 33 fok között alakul. Kedden és szerdán sok napsütésre számíthatunk, de kedden északkeleten elszórtan még előfordulhat zápor, egy-egy zivatar. Csak helyenként élénkülhet meg ezeken a napokon a szél. Kedden 27-33, szerdán 29-35 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)