Hóval és széllel támad a szombat

A magasabban fekvő részeken 5-10 cm-es hóréteg is kialakulhat.

2023. december 22., 17:35

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig: 

Mindenütt felhősre fordul az idő, és elszórtan valószínű záporos csapadék, akár zivatar sem kizárt. Ezt követően két nagyobb csapadékhullám érkezik, egy éjszaka, egy szombaton napközben. Az éjszakaiból a középhegységeinkben és a főváros tágabb térségében, a szombatiból már síkvidéken is valószínű havas eső, havazás, másutt eső várható. Általában 3, a magasabban fekvő részeken 5-10 cm-es hóréteg is kialakulhat. Ez azonban csak átmeneti lesz, mivel szombaton délután egyre nagyobb területen esőbe vált a csapadék a kezdődő enyhülés miatt.

A nyugatias szél többször megerősödik, több helyen viharossá is fokozódik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton +1 és +9 fok között várható, az ország nagyobb részén délelőtt lesz a legmelegebb, délnyugaton viszont este állhat be a maximum.

Időjárási helyzet Európában: 

Anticiklon nyúlik be a kontinens fölé az Atlanti-óceán felől, de hatása csak a Földközi-tenger nyugati felén érződik. Ott napos, száraz, eseménytelen az időjárás, a tengerpartokon 15-20, azoktól távolabb többnyire 10-15 fok közé melegszik fel a levegő. Emellett még szárazföldünk legészakibb részén van csapadékmentes idő, azonban ott ennél jó 25-30 fokkal hidegebb van, sőt Lappföldön néhol -20 fokot mérnek a legmelegebb órákban.

Ezzel szemben Európa más részein változékonyabb az idő, amit a Pia névre keresztelt markáns ciklon okoz. Ennek középpontja Svédország déli része felett található. Előoldalán dél felől enyhébb levegő érkezik a Kelet-európai-síkságra, de még így is csak fagypont körül alakul ott a csúcsérték. Hidegfrontja Lengyelországon és a Kárpát-medencén át Észak-Olaszországig húzódik, e mentén többfelé esik vegyes csapadék, jelentősebb mennyiséget az Alpokból és az Óriás-hegységből jelentettek.

A frontátvonulás hatására sok helyen fúj viharos északnyugati szél, különösen Dániában, Németországban és az Északi-tenger partvidékén. A front hátoldalán észak felől hideg légtömeg érkezik, amely már elárasztotta Nyugat-Európát, és a Kárpát-medencébe is betört, szombat estig a térségünkben húzódó légtömeghatár alakítja időjárásunkat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: OMAR HAJ KADOUR / AFP)

 

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.