Idén nem utazhatunk BKV-hajóval

A járványhelyzet miatt az idei évben nem hajóznak ki a BKV-hajók.

2021. május 27., 17:51

Szerző:

Idén nem lesz a Duna fővárosi szakaszán közszolgáltatásban végzett, menetrendi hajóközlekedés – nyilatkozta a Telexnek Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, aki azt is hozzátette: a koronavírus-járvány miatt a BKK és a főváros is forráshiánnyal küzd, emiatt döntöttek úgy, hogy idén nem futnak ki a hajók. 

Mivel a közszolgáltatásban végzett menetrendi hajóközlekedtetés alapból évi 300–500 millió pluszköltséggel jár a BKV-nak (ennyit kell ráfizetni a hajójegyek bevétele mellett), a cégvezetés úgy döntött, hogy idén ezt a pénzt inkább az alaptevékenységre, buszokra-villamosokra költik. A járvány ideje alatt a hajók nem közlekedtek. Bolla közölte: arról egyelőre még nincs döntés, mi legyen a hajóközlekedéssel jövőre. Egyelőre kérdés, hogy folytassák-e veszteségesen, vagy felemeljék az árakat piaci szintre, hogy az üzletág eltartsa magát.

A BKV flottája hét hajóból áll: Budavár, Várhegy, Lágymányos, Lánchíd, Pestbuda, Hungária, valamint a 125 éves Hófehérke. A hajók üzemeltetésére a BKV minden évben pályázatot ír ki, a vállalkozók március és augusztus vége között működtetik a hajókat menetrend szerint.

(Kiemelt kép: MTI | Sóki Tamás)