Idén mindenki kap egy szeletet az október 23-i megemlékezésből

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulója alkalmából kétnapos rendezvénysorozatot tartanak.

2021. október 22., 08:26

Szerző:

Idén, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulója alkalmából, ismét kétnapos rendezvénysorozatot tartanak. A központi programok péntek délután a hagyományos műegyetemi megemlékezésekkel, fáklyás felvonulással kezdődnek. Este a Bem téri megemlékezés után fényfestés lesz látható a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén. Október 23-án a Parlament előtt felvonják a nemzeti lobogót, Orbán Viktor kormányfő rendhagyó helyszínen, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mond ünnepi beszédet – írja le az MTI az október 23-i megemlékezés részleteit. 

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc központi rendezvényei október 22-én kezdődnek a műegyetemi megemlékezésekkel. Tavaly azonban a koronavírus-járvány felerősödése miatt ezek is elmaradtak.

Idén október 22-én, péntek délután:

 • az 1956-os műegyetemi emlékmű koszorúzásakor beszédet mond Harrach Péter KDNP-s országgyűlési képviselő, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója.
 • A Műegyetemtől 16 órakor indul a hagyományos fáklyás emlékmenet a Szent Gellért tér, Szent Gellért rakpart, Várkert rakpart, Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér, Fő utca, Jégverem utca, Bem rakpart, Bem tér útvonalon.
 • A Bem téren Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mond beszédet.
 • Este a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén fényfestés lesz látható.
 • Emellett országszerte tartanak kisebb helyi ünnepséget, közoktatási intézményekben is megemlékeznek a diákok az '56-os forradalomról.

Szombaton, október 23-án:

 • az Országház előtti Kossuth Lajos téren felvonják a nemzeti lobogót.
 • Napközben a Parlamentben megtekinthetik az érdeklődők a Szent Koronát, továbbá egész napos protokollmentes megemlékezés lesz az Új köztemetőben a 301-es parcellánál; a Terror Háza Múzeumnál is bárki gyertyát gyújthat a Hősök falánál.
 • A központi programok kiemelt eseményeként Orbán Viktor miniszterelnök az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán mond ünnepi beszédét. Ide érkezik majd meg a Műegyetemtől induló Békemenet is.

Az ellenzék saját eseményekkel készül a nemzeti megemlékezésre: az Andrássy út másik végén a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az MSZP és a Párbeszéd közös ellenzéki rendezvényt tart. De a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is részt kíván venni a nemzeti megemlékezésen, STOP Mindenki címszó alatt.

„Eljött az idő, hogy ismét kiálljunk kormányunk politikája mellett. És persze minden más ellen” – írja a viccpárt Facebookon az esemény leírásában.

 • 11:30 Gyülekező az Oktogonon.
 • 12:00 Indulás a cél felé.
 • A körúton fogunk menni és a Moszkva tér a végcél, ahol legkésőbb 15 órára végzünk.
 • Vidékről ingyenesen utazhattok a Békemenetre a fideszes buszokkal

Követeléseiket pedig 12 pontban össze is foglalták:

 1. Kivánjuk a cenzúra szabadságát, a sajtó eltörlését!
 2. Felelőtlen, számonkérhetetlen minisztériumokat Budapesten
 3. 40 évenkénti országgyűlést Pesten
 4. Kötelező államvallást és általános jogfosztást
 5. Nemzeti biztonsági-és vagyonőrsereg
 6. Személyre szabott teherviselést! Nemzeti Űrsereg!
 7. Űrbéli viszonyok megszüntetése
 8. Esküdtszék,és képviselet rokoni kapcsolatok, vagyon és párthűség alapján!
 9. Leválthatatlan nemzeti bankárokat!
 10. Magyar családok ne mehessenek külföldre, a külföldi családok ne jöhessenek ide!
 11. Több értelmiségi foglyot.
 12. Kilépés az Unióból.

(Kiemelt kép: Az 1949-1956-os kommunista jelkép kivágásával ellátott magyar zászló ("lyukas zászló") lobog a Parlament épületének Kossuth téri erkélyén az 1956-os szovjet megszállás elleni magyar felkelés emlékére Budapesten 2019. október 23-án. - A felkelés egy 1956. október 23-i diáktüntetés után kezdődött, és november 4-én a Vörös Hadsereg szovjet tankjai vetettek véget neki. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

 

08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.