Idea Intézet: lejtmenetben a Fidesz, sosem látott mélyponton a Jobbik

Folytatódik a Fidesz fokozatos támogatottságvesztése az Idea Intézet reprezentatív felmérése szerint.

2022. szeptember 16., 11:21

Szerző:

A bejelentett adó- és rezsiemelések óta a teljes népesség körében immár 11, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 7 százalékponttal kevesebb választó támogatja a Fideszt – írta a Telex. A felmérés már az első, megemelt rezsiszámlák megérkezésének időszakában készült.

A Fidesz teljes népességen belül mért támogatottsága további három százalékponttal alacsonyabb (35%-ról 32%-ra), mint augusztus legelején, ezzel párhuzamosan viszont a bizonytalanok, pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók tömbje 1 százalékponttal emelkedett. A portál megjegyzi, hogy lényegében minden olyan szavazó, aki a hosszú kampányidőszakban – 2021. szeptember és 2022. március között – csatlakozott a Fideszhez, mostanra eltűnt.

A biztos szavazók körében viszont csak egy százalékpontos csökkenés történt, 51 százalékról, 50 százalékra. Az 50 százalékos támogatottság azzal egyezik meg, mint amit az Idea Intézet 2022. március folyamán mért a kormánypártnak, ez a visszaesés tehát nem olyan jelentős, mint a teljes népességre vetített eredmények.

A Jobbik mélyponton

Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíció a legtámogatottabb, a teljes népesség 11 százaléka, a biztos szavazó pártot választók 17 százaléka szavazna a pártra egy most vasárnapi országgyűlési választás alkalmával. A Jobbik teljes, választókorú népességben mért támogatottsága lecsökkent két százalékra, ami az Idea Intézet által valaha mért legalacsonyabb érték.

(Fotó: Merész Márton)

A korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand vezetője, elmondta az atv.hu-nak, hogy az idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére.