Idea: a biztos pártválasztóknál már a Fidesz vezet

Az ellenzék és a kormánypártok támogatottsága is csökkent.

2021. július 12., 10:17

Szerző:

Az ellenzék és a kormánypártok támogatottsága is csökkent az elmúlt időszakban – derül ki az Idea Intézet 2021. június 30. és július 4. között készített közvélemény-kutatásából. A mérés szerint az ellenzék egy százalékponttal vezet a Fidesz-KDNP előtt, azonban míg az együttműködés listája 3 százalékponttal csökkent, a kormánypártoké mindössze egy százalékkal – írja a 24.hu.

Az Idea Intézet szerint ez azzal indokolható, hogy mindkét jelentősebb parlamenten kívüli párt (MKKP, Mi Hazánk) szavazótábora növekedett. Emellett a bizonytalanok száma is emelkedett a vizsgált időszakban. Az ellenzéki tábor elbizonytalanodására utal, ha a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók szavazói rétegét vizsgáljuk – derül ki a közvélemény-kutatásból.

"Itt megfordult az erősorrend, és mindössze 1 százalékponttal, de a Fidesz–KDNP vezet.

Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága jottányit sem változott, ugyanakkor az ellenzéki listára 3 százalékponttal kevesebben szavaznának, mint egy hónappal korábban. Nem a Fidesz erősödik tehát, hanem az ellenzéki lista vonzereje csökkent”

– emelték ki.

Az is kiderült, hogy egyszerre három párt, a Jobbik, a Momentum és az MSZP támogatottsága is csökkent, 1-1 százalékkal. Az Idea mérései során először fordult elő, hogy az MSZP a biztos szavazók körében még az 5 százalékot sem érte el. Az Idea Intézet szerint az ellenzéki szövetség győzelméhez fontos az ellenzéktől leolvadásra hajlamos szavazói réteg megtartása, valamint az is, hogy a parlamenten kívüli kisebb pártok ne tudjanak szavazókat elragadni tőlük.

(Kiemelt kép: Lufira nyomott Fidesz-logó Orbán Viktor beszéde alatt a SYMA csarnokban 2010. április 8-án. Fotó: Pörneczi Bálint / AFP)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.