Horváth Csaba: A Fidesz szavazatokat vett volna a bérlakások eladásával, de nem jött be

Zugló polgármestere szerint több volt az ellenérdekelt, mint akiknek jól jött volna az összes bérlakás eladása, ezért maradnak az eredeti tervnél.

2021. május 28., 11:31

Szerző:

Többen voltak ellenérdekeltek az önkormányzati lakások elidegenítéséről szóló törvény miatt, mint akiknek jól jött volna - mondta Horváth Csaba, az MSZP zuglói polgármestere a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Az önkormányzati bérlakások eladásával kapcsolatos törvényjavaslat módosításáról Horváth Csaba elmondta, az eredeti tervezet egy gazdasági kísérlet volt, amelynek alapvetően a budai bérlakások "haveri körnek való átjátszása" volt a lényege. Ehhez jött szerinte egy politikai ötlet, ami arról szólt, hogy a lakosság szavazatát megvásárolják; ehhez képest az önkormányzatok fellázadtak. Horváth Csaba hangsúlyozta: nagyjából százezer ember szavazatát biztosíthatta volna be ezzel a Fidesz, viszont millióktól vette volna el annak a lehetőségét, hogy szükség esetén az önkormányzat megsegítse őket.

"Jóval többen voltak ellenérdekeltek, mint akiknek jól jött volna ez a javaslat" - summázta mondanivalóját az MSZP-s politikus. Hozzátette, ennek politikai szempontból már nem haszna van, hanem kára a kormánypártoknak, a zuglói polgármester szerint ami jelenleg zajlik, az már csak kármentés. 

Az ingyenes parkolás végével a hónap végét követően Zuglóban is visszatérnek a fizetős parkolási rendszerhez. Horváth Csaba elmondta, habár hónapok óta kérték a zuglóiakat, hogy váltsák ki a várakozási hozzájárulást, a héten valósággal megrohamozták az önkormányzatot az ilyen kérésekkel. Több, mint kétezer zuglói volt, aki nem rendelkezett várakozási hozzájárulással a bejelentéskor - mondta. 

Az Örs vezér terén lévő ikonikus gomba megszüntetésével kapcsolatban Horváth Csaba kijelentette, ha rajta múlik, az épület meg fog maradni. Nem feltétlen az 50 évvel ezelőtti állapotában kell megőrizni az épületet, hanem újra kell gondolni és szépen megtervezni - mondta, majd hozzátette: olyan épületet kell alakítani belőle, ami hasznosabb a zuglóiak számára, mint a mostani állapota. Ez egy éven belül meg is történhet, azonban előbb találni kell egy üzleti partnert, ugyanis Horváth szerint ezt nem feltétlenül közpénzből kell megoldani.

Fürjes Balázs a tegnap KeljfelJancsiban arról beszélt, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét követően megkérdőjeleződik, hogy fent kell-e tartani a Budapesti Közfejlesztések Tanácsát. Horváth szerint ha ez a tanács megszűnne, azt a budapestiek nem biztos, hogy észrevennék. "Ez az első pillanattól kezdve egy szépséglajstrom volt annak érdekében, hogy elfedjék, hogy a kormány milyen rosszul bánik a budapesti ügyekkel" - mondta. Horváth szerint az ellenzéki fővárosi vezetés nem támogatta ennek a tanácsnak a felállítását, azonban kötelességüknek érezték, hogy minden tárgyalási lehetőséget megragadjanak a kormánnyal. Kijelentette: a tanács nem tölti be azt a szerepét, amire létrejött, hogy a főváros és a kormány közösen döntsenek a budapesti beruházásokról.

Horváth Csaba ennek ellenére mégsem szüntetné meg, ugyanis szerinte a 2022-es választások után, a kormányváltás esetleges bekövetkezésével a Földmunkák Tanácsa - ami szerinte a jelenlegi városképet megalkotta - mintájára alakítanák át az egyeztetői fórumot. Hangsúlyozta: a választásokig hátralévő 10 hónapban nem számít érdemi egyeztetésre a kormánnyal. Hozzátette: a budapesti beruházások döntő többsége eddig sem az itt élők, hanem a kormányzat érdekeit szolgálták. Szerinte az EU-s helyreállítási alap hitelét is azért nem hívta le a kormány, mert ahhoz az önkormányzatokkal kellett volna tárgyalni, ezt pedig el akarja kerülni a kormányzat. Hozzátette: nem veszett el minden remény ezek felhasználására, a források ugyanis 2023-ig lehívhatóak. 

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.