Horror a Baranya megyei húsüzemben, szerteszét hevertek a békatetemek

2019. május 6., 11:45

Szerző:

Erősen kifogásolható élelmiszer-higiéniai körülményekkel, valamint súlyos nyomon követési hiányosságokkal szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Baranya megyei vágóhíd ellenőrzésekor áprilisban. A szakemberek olyan súlyos higiéniai hiányosságokat állapítottak meg, amelyek miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését, és 28,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból – jelentette be a hatóság közleményében.

Az ellenőrök az üzem egész területén a padozat, a fal, a mennyezet, valamint az eszközök, berendezések erős szennyezettségét tapasztalták. 

A darabolásra használt helyiségben ráadásul nem működtek az eszközfertőtlenítők. Különösen szennyezettek voltak a dolgozók részére kialakított folyosók és helyiségek, ahol még mumifikálódott békatetemeket is találtak a hatóság képviselői.

Hat jelöletlen sertést is, ami azt jellntei voltak, vagyis eredetük nem igazolt. 

A Nébih az üzem telephelyén, továbbá egy másik, kapacitás hiányában használt, de engedéllyel nem rendelkező telephelyen majdnem 28,5 tonna jelöletlen, nem nyomon követhető, lejárt fogyaszthatósági idejű, valamint lejárt minőségmegőrzési idejű terméket talált.

A szakemberek a részletezett okok miatt valamennyi terméket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, és az állati eredetű termékek megsemmisítését is elrendelték.

A hatóság a súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságokra való tekintettel azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését, de az egység a hiányosságok maradéktalan kijavítása után, és a Nébih újabb, kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.