Horn Gábor megmondta, miért mérnek össze-vissza a különböző közvélemény-kutatók

A korábbi államtitkár arról is beszélt Fiala Jánosnak, hogy nagyon érdekli a „Márki-Zay-csoda".

2021. október 12., 14:27

Szerző:

Az előválasztás nagyjából 130 millió forintba került, amiből harmincat civilek adtak össze, így a pártok nagyjából százmillió forintot költhettek a voksolásra – mondta Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban. Hozzátette: ez utóbbi miatt tehát közpénz is van az előválasztás lebonyolításában, ráadásul az összeg még nem tartalmazza a pártok kampányköltéseit, amelynek nagyságáról Hornnak nincs információja.

Arra a felvetésre, hogy nem kellett volna-e szabályozni a pártok kampányköltéseit, hiszen a pártoknak mások az anyagi lehetőségei, Horn Gábor azt mondta, fontos lett volna, hogy ez megtörténjen, ha már a pártok mindegyike korrupcióellenességgel és átláthatósággal kampányolt. Álláspontja szerint azonban ezt még megtehetik a pártok, utólag is elszámolhatnak a költéseikkel, valamint azzal, hogy kitől kaptak támogatást. Az előválasztás lebonyolításban elmondása szerint sokat segített, hogy a résztvevők 90 százaléka ingyen dolgozott. Horn megjegyezte, éppen ennek a lelkes civil hálózatnak a kialakulását tartja az előválasztás legnagyobb erényének. Az egykori politikus Fiala Jánosnak azt is elmondta, nem tart attól, hogy 2022 tavaszára elfelejtik az emberek az előválasztás hangulatát, ugyanis az elmúlt hetek a politikusoknak és a választóiknak is közös élményt adtak.

„Szinte percenként változik a választók preferenciája, ez is lehet az oka a közvélemény-kutatások közötti különbségeknek” – jelentette ki Horn Gábor, egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy a kutatások inkább tendenciákat mutatnak, pillanatfelvételnek kevésbé alkalmasak. A napi politikára vonatkozó következtetéseket levonni ezekből veszélyes dolog – tette hozzá.

Horn a műsorban arról is beszélt, hogy magánemberként és politikai elemzőként is érdekli a „Márki-Zay-csoda” oka. A polgármesterrel táplált ellenérzésekkel kapcsolatban Horn azt mondta, Márki-Zay nem a semmiből jött, hanem egy kiszenvedett hatpárti megállapodásba lépett be. Horn szerint Márki-Zay nem buta, pontosan tudja, mert elfogadta, hogy a hat ellenzéki párt keretfeltételei alapján kell majd dolgoznia, ha megválasztják. „Ráadásul győzelem esetén a pártok frakciói fogják meghatározni a miniszterelnök mozgásterét, és ezzel a hódmezővásárhelyi polgármester is tisztában van” – mondta.

A teljes beszélgetést itt lehet visszanézni: 

(Fiala János élő műsora minden hétköznap 6 óra 51 perctől online látható és hallható a 168 weboldalán, Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján. A műsorhoz – és Fiala Jánoshoz – az adás alatt önök is hozzászólhatnak a 06 1 700 1242-es telefonszámon, vagy írhatnak neki a dr.fialajanos@gmail.com email címre.)

(Kiemelt kép: Horn Gábor, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Republikon Intézet Civilek, politika, alternatíva című konferenciáján a budapesti A38 Hajón 2015. március 5-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)