Hónapok óta fagyoskodnak a lakók egy zuglói társasházban UPDATE: Véget értek a munkálatok

A lakásokban elektromos fűtőtesteket használnak és vízforraló segítségével jutnak meleg vízhez a lakók, sokan klímával fűtenek, de ezt nem bírja el a ház hálózati kapacitása.

2023. december 12., 09:57

Szerző:

Szivárgásra hivatkozva augusztus 20-án kapcsolta le a gázt a zuglói Nagy Lajos király útja 156. szám alatti társasházban az MVM, az azóta eltelt négy hónapban nem oldódott meg az ügy – írta a HVG. Az MVM, a kivitelező cég és a társasházi közös képviselet egymásra mutogat, ez azonban nem oldja meg a több mint ötven lakó problémáját. A társasházban élők azt mondják, a lakásaik több pontján olyan hideg van, mint az utcán.

Az összesen 28 lakás tulajdonosának nyáron 2-3 hetet ígértek a helyzet megoldására. Ekkor még senki sem gondolta, hogy a fűtési szezon közepén sem lesz fűtés. A lakók elsősorban a társasház közös képviseletét említik, amikor a felelősség kérdése szóba kerül, szerintük a tájékoztatás hiánya legfrusztrálóbb – olvasható a cikkben.

Az MVM szerint a gázszolgáltatást a társasház csatlakozó vezetékének tömörtelensége miatt szüntették meg augusztus 20-án. A közös képviselő és a megbízott kivitelező cég október 31-én nyújtott be kérelmet a gázmérők leszerelésére, a műszaki felülvizsgálat iránti kezdeményezés december 6-án futott be az MVM-hez. A felülvizsgálat december 12-én van, ha ez sikeres, visszakapcsolhatják a gázt.

„A lakás több pontjában olyan hideg van, mint kint. Nincs fűtés, nálunk még melegvíz se, ezeket elektromos fűtőtestekkel, illetve vízforralóval helyettesítjük" – mondta a lapnak egy lakó, hozzátéve, hogy néhány lakásban klímát is felszereltek, de az sem képes felfűteni teljesen a lakásokat, a megnövekedett energiahasználat pedig többször lecsapja a biztosítékot, ilyenkor az egész házban elmegy az áram.

***

Cikkünk megjelenése után a Zuglói Önkormányzat megkereste szerkesztőségünket, és azt a tájékoztatást adta, hogy a társasház gázellátásával kapcsolatos ügymenet időigényes volt, de a problémát éppen a nyilvánosságra kerülésének napján sikerült megoldani. Mint írták, az időpontok egyezése, a „véletlenek összjátéka” volt.

Levelükben megírták, hogy a gázt tulajdonosi bejelentés alapján az MVM zárta el, szivárgás miatt augusztus 20-án, majd 29-én társasházi közgyűlést tartottak a gázhálózat problémájának megoldása céljából, amin ott volt a kivitelező is az árajánlatával.

A kivitelezés mintegy hatmillió forintba kerül a társasháznak, de ekkora összeggel nem rendelkezett. Ekkor vetődött fel az önkormányzat vis major-alapjából visszatérítendő, kamatmentes támogatás igénylése a csatlakozó gázvezeték kiváltásához szükséges költségek finanszírozására hárommillió forint értékben. Ezt a javaslatot a társasházi közgyűlés megszavazta.

Szeptember 8-án a ZVK Zrt. társasházkezelő megkereste Zugló Önkormányzatát, hogy biztosítson a társasház számára hárommillió forint kamatmentes támogatást a szükséges költségek finanszírozására. A támogatási szerződés aláírására november 15-én került sor, a pénz a társasház számlájára november 29-én érkezett meg.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint eközben a kivitelezés már zajlott, de további hibák jelentkeztek a gázhálózaton, ami megnehezítette a munkák gyors befejezését.

December 12-én végül befejeződtek a munkák, a mérőórák visszaszerelését megkezdték az MVM szakemberei és a társasházban helyreáll a gázszolgáltatás.

(Kiemelt kép: Google Street View)