Holnap indul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Három hónapja van a kormánynak, hogy reagáljon. 

2022. április 26., 10:32

Szerző:

Hamarosan levélben értesíti az eljárás elindításáról a magyar kormányt az Európai Bizottság, amire három hónapon belül kell válaszolniuk – írta a Népszava.

Az Európai Bizottság szerdán fogja jóváhagyni a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, és Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni a hivatalos írásbeli értesítést a magyar kormány illetékeseinek – írja a Népszava. A cikk szerint egy 6-9 hónapig tartó folyamat veszi kezdetét és a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztése vagy zárolása mellett dönthet, ha bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke három hete jelentette be, hogy aktiválják a mechanizmust – írta a HVG. A Népszava ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a levél elküldése nem azt jelenti, hogy az EB már eldöntötte, feltétlenül pénzbüntetést fog kiszabni Magyarországra. A kapcsolatfelvétellel első körben nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, hogy tartsa tiszteletben a közösségi értékeket és szabályokat, és ezt figyelembe véve módosítsa a törvényeket.

A Népszava szerint a most elküldendő levélben az Európai Bizottság

  • a közbeszerzések anomáliáira,
  • a mezőgazdasági földeladások visszásságaira
  • és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságaira fogja felhívni a figyelmet.

A válaszadásra a magyar kormánynak maximum három hónapja lesz.

Két hete az Általános Ügyek Tanácsának ülésén a magyar jogállamiság is téma volt. Az igazságügyért felelős európai biztos, Didier Reynders Magyarországgal kapcsolatban kritizálta

  • az igazságügyi rendszert,
  • a korrupció elleni harcot,
  • a média függetlenségét
  • és a fékek és ellensúlyok rendszerét.

(Kiemelt képen: Orbán Viktor Brüsszelben 2020. szeptember 24-én. Fotó: Francois Lenoir / POOL / AFP)