Holnap indul a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben

Három hónapja van a kormánynak, hogy reagáljon. 

2022. április 26., 10:32

Szerző:

Hamarosan levélben értesíti az eljárás elindításáról a magyar kormányt az Európai Bizottság, amire három hónapon belül kell válaszolniuk – írta a Népszava.

Az Európai Bizottság szerdán fogja jóváhagyni a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben, és Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni a hivatalos írásbeli értesítést a magyar kormány illetékeseinek – írja a Népszava. A cikk szerint egy 6-9 hónapig tartó folyamat veszi kezdetét és a végén a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztése vagy zárolása mellett dönthet, ha bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke három hete jelentette be, hogy aktiválják a mechanizmust – írta a HVG. A Népszava ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a levél elküldése nem azt jelenti, hogy az EB már eldöntötte, feltétlenül pénzbüntetést fog kiszabni Magyarországra. A kapcsolatfelvétellel első körben nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, hogy tartsa tiszteletben a közösségi értékeket és szabályokat, és ezt figyelembe véve módosítsa a törvényeket.

A Népszava szerint a most elküldendő levélben az Európai Bizottság

  • a közbeszerzések anomáliáira,
  • a mezőgazdasági földeladások visszásságaira
  • és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságaira fogja felhívni a figyelmet.

A válaszadásra a magyar kormánynak maximum három hónapja lesz.

Két hete az Általános Ügyek Tanácsának ülésén a magyar jogállamiság is téma volt. Az igazságügyért felelős európai biztos, Didier Reynders Magyarországgal kapcsolatban kritizálta

  • az igazságügyi rendszert,
  • a korrupció elleni harcot,
  • a média függetlenségét
  • és a fékek és ellensúlyok rendszerét.

(Kiemelt képen: Orbán Viktor Brüsszelben 2020. szeptember 24-én. Fotó: Francois Lenoir / POOL / AFP)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.