Hol vannak az engedélyezett szélparkok?

Hódít a napenergia. Spanyolországban 200 ezer háztartást lát el egy minap átadott beruházás napenergiával, míg a Szaharában egy német konzorcium épít hatalmas naperőművet. Magyarországon a zöld energia egyelőre gyerekcipőben jár, s legfeljebb egy uniós határozat mozdíthatja ki a holtpontról.

2009. július 20., 15:24

Az Európai Unió a saját terveihez képest is jól áll zöldenergiából, s akkor a legújabb spanyol és német naperőművekkel még nem is számoltak. Tehát miközben szélenergiából 50 százalékkal túlteljesítették a terveket (65 GW) Európában, a napáram termelés pedig a háromszorosa a 2010-re beharangozott 3 GW-nak.

Magyarországon a nap- és szélenergia elhanyagolható, a biomassza adja a megújuló energiák 90 százalékát- mondja Kovács Máté a Környezetvédelmi Minisztérium tanácsosa.

– A biomasszának a nagyobbik része tűzifa, amit elavult szenes erőművekben tüzelnek el, nem túl nagy hatásfokkal.

Nemrégiben Gazdagréten avatott fel az Újbuda önkormányzat egy napkollektoros házat, majd a saját épületének tetejére került egy kis naperőmű.

Akkoriban megírtuk, hogy a többi budapesti önkormányzat nem nagyon volt kíváncsi a zöld házakra. Németországban jóval kevesebb a napsütéses órák száma, de ott tempósan haladnak a napenergia felhasználásával, természetesen állami támogatással. Nálunk 30 százalékos támogatást lehet kapni napkollektorok telepítésére, de úgy látszik ez nem elég vonzó.

Az Európai Unió viszont jövőre életbe lépteti azt a rendelkezését, hogy az új házaknál vagy a nagyobb felújításoknál kötelező lesz megvizsgálni a megújuló energiák felhasználását.

– Legfeljebb két év haladékot kaphatunk, de azután nálunk is kötelező lesz ez az uniós határozat – mondja Kovács Máté tanácsos. – A gazdagréti példa ma még kivétel, pedig a panelprogramban is van lehetőség támogatást kérni napkollektorra.

A tanácsos elmondta, hogy a geotermikus energiában valóban nagyhatalom lennénk, de az sem túl olcsó, hiszen a kinyert meleg vizet vissza kell táplálni, s az megdrágítja. Kisteleken, Hódmezővásárhelyen viszont működik, távfűtésre használják a hőforrásokat.

A szélenergiának korlátai vannak, évekkel ezelőtt a Magyar Villamos Művek szakemberei meghatározták, hogy a jelenlegi rendszer 330 MW szélenergiát tud kezelni, vagyis ennyit képes helyettesíteni, ha nem fúj a szél. S 2006-ban ki is adtak erre a mennyiségre engedélyeket. Ám nem minden befektető építette meg a maga szélparkját, így jelenleg csak 95 MW energiát termelnek a szélerőművek. Viszont lépni nem lehet, amíg az öt éves engedélyek le nem járnak, pedig jelentkező volna.

Jelenleg a magyarországi energia 4,8 százaléka származik megújuló forrásból, s 2020-ban már 13 százalékra kellene feltornásznunk ezt az arányt. Így nehéz lesz.