Hol működik, hol meg nem a mától éles online egészségügyi rendszer

2017. november 2., 11:59

Szerző:

Mától már élesben működik a patikákban, a háziorvosoknál és a kórházakban az online egészségügyi dokumentáció és a receptek kiadása. Már jönnek is az első reakciók, egy gyógyszertárból például ezt írták: „Fél órával a nyitás után egyelőre a homeopátiával vetekszik az EESZT hatékonysága, minden egyes támogatott gyógyszerre hibákat ír ki, ráadásul húsz-harminc másodperceket kell várni, hogy egyáltalán eljusson eddig a hibaüzenetig, addig álldogálunk.”

Fotó: MTI / Balázs Attila

Egy másik üzenet szerint viszont semmi gond, egy nyíregyházi patikában azt mondták, hogy a maguk részéről megfelelően felkészültek az átállásra, és gond nélkül üzemel náluk az EESZT. Egy budapesti háziorvos is azt mondta: ő tud receptet írni az új rendszerben. Szerinte ez annak köszönhető, hogy időben elkezdte a felkészülést.

Egy másik vidéki gyógyszertárba még nem érkezett e-recept, így nem is kellett használniuk a rendszert. Egyelőre a hagyományos, papíralapú vényeket váltják be. Reggel felhívták a helyi háziorvost, hogy mennyire számíthatnak a mai nap e-receptre, mire a háziorvos azt mondta: két-három e-receptet tudott megírni az EESZT-ben, aztán leállt a rendszer.

Egy közel tízezer résztvevőt bekapcsoló, több tízmillió adatot kezelő országos online hálózat üzembe helyezésekor biztosan vannak kezdeti hibák. Helyi technikai problémákról is szó lehet, ha a háziorvos vagy a kórház által használt szoftvert még nem sikerült illeszteni az EESZT-hez – összegez az Index.