Hogy férnek össze Szakály Sándor kijelentései az antiszemitizmussal szemben hirdetett zéró toleranciával?

2019. január 9., 17:55

Szerző:

Szakály Sándor, a kormányzati Veritas Intézet főigazgatója nemrég azt állította, hogy a numerus clausust előíró törvény nem nevezhető zsidótörvénynek. Ráadásul szerinte az a jogszabály jogfosztónak sem tekinthető. „Zéró tolerancia van elméletileg az antiszemitizmussal kapcsolatban ma Magyarországon. Ezt a miniszterelnöktől is tudjuk. Ön szerint ez belefér?” – kérdezte a Klubrádió Esti gyors című műsorában Kárpáti Iván Köves Slomótól a Veritas Intézet főigazgatójának kijelentéseivel kapcsolatban.

„Szerintem nem fér bele” – idézi a zsido.com az EMIH vezető rabbiját, aki úgy látja, hogy Szakály sokadjára alkalmaz olyan megközelítést, ami eltávolítja a kérdést a lényegtől. „Lehet idegenrendészeti eljárásnak nevezni 20 ezer ember meggyilkolását, lehet a numerus clausus törvényt nem antiszemitának nevezni, mert a törvény törzsszövegében nem volt benne az, hogy zsidó, és elfelejteni hozzátenni, hogy a végrehajtási utasításba benne viszont leírták, hogy zsidó. És ezzel az egésszel úgy csinálni, mintha egy instrumentális kérdésről lenne szó, pedig nem ” – mondta a rabbi, majd hozzátette, hogy ebben a törvényben a zsidóság mint nemzetiség jelent meg, ami visszalépés volt a 19. századi egyenjogúsításhoz képest, ráadásul azt az antiszemita tévképzetet erősítette, mintha a zsidó származású magyaroknak valamilyen nemzeti autonómiával kapcsolatos törekvéseik lennének.  

Köves Slomó felidézte, hogy hasonló kijelentések után a Tett és Védelem Alapítvány összegyűjtötte és kiadta a 20-as, 30-as évek zsidótörvényeit. Fontos ilyenkor a kármentő lépéseket megtenni – mondta. Az EMIH vezető rabbija a műsorvezető kérdésére azt is megerősítette, hogy Szakály nyilatkozatának megítélésben konszenzus van Magyarország két legnagyobb zsidó szervezete között.