Akár a nyunyóka is segíthet elkerülni a hőgutát

Kedd éjfélig hőségriadót hirdettek a tikkasztó hőmérséklet miatt. A forróság a házi kedvenceink szerveztét is megviseli. Önfeledt futkározás közben is megtörténhet a baj, de egy közös utazás során is túlhevülhetnek az állatok. Minden esetben a gazdik felelőssége a hőguta elkerülése.

2022. augusztus 17., 16:01

Szerző:

A hőguta jelei

A hőguta első jelei közé tartozik a motiváció hiánya, a szapora légzés, az ingatag járás, és az, ha az állat árnyékos területet keres. Ezen kívül intő jel, ha az állat jellemzően nyugtalan, erősen fokozódik a nyáltermelése. Sőt, erős lihegést, vagy akár rohamot és ájulást is okozhat, ha túlhevül az állat. Ellátás nélkül kedvencünk akár el is pusztulhat. Állategészségügyi szakembereket kérdeztünk arról, hogyan tudjuk megelőzni a bajt, és arról, mit tegyünk, ha hőgutát kapott négylábú barátunk.

Rendkívül fontos a megelőzés

Hajas Nikolett, a Veresvet Állatkórház állatorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy ha az állat apatikus állapotba kerül, liheg, nyáladzik, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Ott vénás folyadékpótlást és oxigént is kap a szőrös családtagunk, hogy stabilizálódjon az állapota. Ha olyan környezetben vagyunk, ahol nem tudunk orvoshoz fordulni, akkor azonnal árnyékba kell vinni, locsolni kell az állatot, és biztosítani, hogy kapjon levegőt. Hideg vizes törölközőt kell tenni a lábára, hasára, mellkasára! Ha az állat testhője nem több mint 39,5 Celsius fok, akkor még a gazdi is tudja hűteni az állatot. 40 fok feletti hőmérséklet azonban már vészhelyzetnek számít, és azonnali állatorvosi ellátást igényel.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a háziállatunkkal együtt akarunk utazni, akkor mindig legyen nálunk elegendő ivóvíz, amivel folyamatosan itassuk is az állatot. Próbáljunk olyan közlekedési eszközt választani, amelyiken van légkondicionáló berendezés. Nyúllal, brachicephal kutyával, mint amilyen például a francia bulldog, angol bulldog vagy a mopsz, semmiképp sem javasolt útnak indulni ilyen melegben, mert ők különösen érzékenyek a hőstresszre.

Hajas Nikolett arra is figyelmezteti a gazdikat, hogy autóban senki se hagyjon állatot. Perceken belül sokkos állapotba kerülhet a kiskedvencünk a túlhevült gépjárműben, ez pedig akár az életét is veszélyeztetheti. Felelős állattartók nem hagyhatják a kocsiban a kedvencüket még akkor sem, ha csak elszaladnak valamiért, és résnyire lehúzzák az ablakot! Át kell gondolni, mielőtt útnak indulnak, és ha nem megoldható, hogy az állat a gazdival együtt közlekedjen, akkor inkább hagyják otthon.

20-25 fokos környezeti hőmérsékleten is úgy átforrósodik a napon parkoló gépjármű, hogy az állat elhullását okozza.

 (Kutyák és gazdáik sétálnak a II. Kutyás Critical Mass rendezvényen 2021. Október 9-én Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)

Mi a helyzet az otthon hagyott háziállatokkal?

Keszey Réka, egy budapesti állatorvosi rendelő asszisztense szerint a lakásban tartott állatok esetében figyelni kell arra, hogy árnyékban legyenek, húzzák le a redőnyöket, sötétítsenek a gazdik, mielőtt elmennek otthonról. Arra is figyeljenek oda, hogy ne közvetlenül a légkondícionáló berendezés alatt legyen az állat fekhelye, ketrece, mert akkor könnyen megfázhat. Mindig legyen kitéve friss víz a számára.

A kutyusokat kora reggel vagy késő este sétáltassák, a tappancsok védelme érdekében lehetőleg füves területen, árnyas helyeken. Semmiképpen ne időzzenek a forró betonon a déli időszakban az állatokkal, mert megéghet a jószágok tappancsa. Egy egészségügyi sétán túl a legmelegebb időszakban ne is erőltessék a sétát!

Kint tartott kutyák esetében figyeljenek oda arra, hogy legyen számukra elérhető árnyékos hely és elegendő víz. Ha megtehetik, slagozzák a területüket, ha nincs elérhető árnyék, akkor engedjék be a garázsba, lakásba a hőhullám idején a kutyusokat! Figyeljenek arra is, hogy ne játsszanak, feküdjenek hosszasan a napon az állatok még akkor se, ha élvezik a napot! Különösen a rövid orrú kutyákra kell odafigyelni, mert ők nem tudják úgy leadni a hőt. A sötét szőrű állatok is jobban ki vannak téve a hőhullámoknak. Ha tehetjük, hűtőmatraccal segítsük a kedvencünk optimális hőháztartásának biztosítását.

Mit tegyünk, ha hőgutát kapott a kiskedvencünk?

Ha kisebb mértékű a hőguta, akkor csak az állat fülét nedvesítsük be - ajánlja a szakember. Ha hosszabb időt töltött a jószág a napon és bágyadt, zihál, akkor a hasát kell hűteni, először vizes törölközővel. Nagyon fontos, hogy ne rögtön érje a hideg, mert attól is sokkot kaphat! Helyezzük árnyékba, kezdjünk hideg, nedves törölközővel hűteni a testhőmérsékletét, itassuk meg, ha hajlandó inni! Semmiképpen se jéggel hűtsük az állatot, mert az összehúzza a felületi ereket. Ha nagyon liheg a házi kedvencünk vagy már sokkos állapotban van, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Mit tegyen, akinek nagy mozgásigényű kutyája van?

Hőhullám esetén nem tudunk kilométerek róni a kutyusunkkal.  Budai Mariannt, a Pólus Kutyakiképző Iskola bronzkoszorús trénerét kérdeztük, hogy ebben az esetben hogyan lehet lefoglalni az állatokat. Budai azt javasolja, ne mozgassuk az állatokat, akkor se, ha nagy a mozgásigényük, különösen a meleg nappali órákban. Otthoni logikai játékokkal fárasszuk le négylábú barátainkat. Kiváló elfoglaltság lehet, ha szimatszőnyegekbe teszünk jutalomfalatot, és hagyjuk, hogy a kutyus megkeresse őket.

Megtaníthatjuk egyes nyunyókáknak is a nevét a kutyókával, majd eldughatjuk a lakásban a játékot és megkerestethetjük.

Tanítsunk trükköt a blökinek! Pacsi, hempergés, láb közötti szlalomozás is remek elfoglaltság, napi negyed óra játékos tanulás már kellőképpen lefoglalja az állatot. Gyakoroltathatjuk azt is, hogy menjen a helyére, jöjjön vissza hozzánk, hozzon oda tárgyakat.

Budai Mariann nemcsak kutyákkal, hanem egy csüngő hasú malaccal is együtt dolgozik. Azt javasolja a malactartóknak, hogy vagy biztosítsanak fürdőkádat a malacnak, vagy locsolják fel a területet, ahol az állat megfordul. Még a macskát is nyugodtan lefürdethetjük, ha liheg.

T?rs?llatok napja

 (Petra öleli Trudy nevű, vietnami csüngő hasú malacát (Sus scrofa f. domestica) budapesti lakásában. MTI Fotó: Kallos Bea)

Ha felmerül a hőguta lehetősége, meg kell mérni az állat testhőjét, ha van rá lehetőség, mert abból azonnal kiderül, ha baj van – javasolja a bronzkoszorús kiképző.

 (Kiemelt fotónk: Charlie részt vesz a kutyáknak évenként rendezett hullámlovasversenyen a kaliforniai Pacifica város Linda Mar tengerpartján 2022. augusztus 6-án. MTI/EPA/John G. Mabanglo)