HIMARS rakétavetőket vásárolhat a Magyar Honvédség

Már többször szóba került, hogy HIMARS rakétatüzérségi rendszert vásároljon a Magyar Honvédség, a szomszédban zajló háború és a térségbeli NATO-tagállamok hasonló beszerzései azonban felgyorsulhat ez a folyamat.

2023. január 17., 12:59

Szerző:

Több (jelenleg is vagy korábban a Honvédelmi Minisztérium kötelékébe tartozó) forrás arról beszélt a Szabad Európának, hogy ismét felmerült a HIMARS-ok beszerzése magyar részről. Az ismét kifejezésnek azért van jelentősége, mert a lap forrásai szerint valójában már évek óta újra és újra felmerül a kérdés több belső fórumon, de eddig más beszerzések fontosabbnak bizonyultak. Most azonban több tényező is afelé mutat, hogy középtávon Magyarország is vegyen a HIMARS-ból. Döntés ugyanakkor még nem született – írja a lap –, hozzátéve, hogy az ügyben feltett kérdésekre a HM sajtóosztálya egy hete nem válaszol.

De mi az a HIMARS és miért van rá szükségünk, ha nem állunk háborúban?

Az eszköz egy úgynevezett nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (innen ered egyébként a neve is az angol mozaikszóból: High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS), ez azt jelenti, hogy egy, a brit BAE Systems által gyártott mozgékony, gumikerekes önjáró alvázra szereltek fel egy hat rakétát kilőni képes indítóállványt, amelyet az amerikai Lockheed Martin gyárt. Így a HIMARS gyorsan pozíciót tud változtatni, ami például azért is fontos, mert nemcsak a rendeltetési helyére juthat el könnyen, de támadás után hamar el is tud menekülni a helyszínről – mielőtt még bemérnék, és egy válaszcsapással megsemmisítenék. A rakétákkal precíziós műveleteket lehet elvégezni akár messze a frontvonal mögött is.

Ilyen eszközzel jelenleg nem rendelkezik a magyar hadsereg, a Zrínyi 2026 elnevezésű haderőfejlesztési program keretében Németországtól vásárolt korszerű Panzerhaubitze 2000-es, 155 mm-es önjáró tarackok is más feladatokra alkalmasak – írja a lap, hozzátéve, hogy ez a fegyver vált be messze a legjobban az ukrán hadseregnél, a HIMARS-ok nélkül például nem tudták volna visszafoglalni Herszont.

Ráadásul a NATO keleti szárnyának országai szinte már mind rendelkeznek HIMARS-szal, vagy aláírt szerződésük van a szállítására. Ezenkívül – mint egy minisztériumi forrás a lapnak elárulta – „jelenleg ilyen jellegű fegyverből korszerű változat egyszerűen nincs más a piacon”. A térségbeli NATO-tagállamok közül csak Szlovákia, Horvátország és Magyarország nem vásárolt egyelőre az amerikai rakétavetőkből. A horvát hadsereg viszont már bejelentette, hogy egy M270-nek nevezett, szintén amerikai sorozatvetővel fejlesztenek majd.

(Kiemelt képünk: Az amerikai tengerészgyalogság a HIMARS rakétarendszer használata közben Camp Pendletonban, 2007. június 1. Fotó: US Marine Corps Lance CPL. Seth Maggard)

Tegnap 10:33

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.