Hiánypótló hazai halfaj-leltár készült

A Magyar halkönyvtár címmel készült kötetben mindent megtudhatunk azokról a fajokról, amik a hazai vizekben élnek közismerten vagy immár szakmailag hitelesítve.   

2023. március 28., 10:47

Szerző:

Először természetesen azt is tisztázni kell, hogy mit is nevezünk halfajnak.

Az önálló fajként elfogadott halak, mint amilyen az aranyhal; az úgynevezett fajkomplex szemlélettel elfogadott halak (fenékjáró küllő, kismárna, törpecsík); az ingolák; valamint a „befogadott” hibrid, a csíkos sügér – aminek az „alkotó” fajai önálló fajként nem élnek Magyarországon ––tekintendők hazánkban olyan halfajnak, amelynek jelenlétét elismerik – írja a magyarmezőgazdaság,hu.

A szakmai meghatározás szerint ezeknek a halfajoknak az elmúlt 50 évben természetes vízben egynél több alkalommal bizonyíthatóan előkerült élő példányuk; vagy ismert állományuk legalább egy vízterületen több éve előfordul (ez lehet termálvizes víztér is); illetve egyes horgászvizekbe folyamatosan telepítik (pl. afrikai harcsa).

A halfajok felméréséhez nem csak a szigorúan vett szakma, de a horgászok jelzéseit is felhasználják, elvégre közvetlen és hiteles tapasztalataik vannak. Ezeket a halfaj egyértelmű azonosítására alkalmas fotók, de hiteles, dokumentált horgász- vagy halászfogások is igazolhatják.

Mindezek összesítését tekintve a Magyar Halkönyv 2023. március 1-jén 97 magyarországi halfajt tart számon: 91 halfajt, 3 fajkomplexet, 1 „befogadott” hibridet és 2 ingolafajt. Ezen fajok közül 8 fokozottan védett, 20 pedig védett státuszú – közli a hiánypótló statisztikát a portál.

Őshonos, halgazdálkodási jelentőséggel bíró halfajunk 27 van, ezek közül 24-et ki lehet fogni, viszont 3 faj, a kecsege, a széles kárász és a vágó durbics nem horgászható/halászható faj. A horgászható 24 halfaj közül többet (15+1) fogási tilalmi időszakkal és méretkorlátozással rendeleti úton védünk – teszik hozzá.

Azt sem árt tudni, hogy az őshonos halaink mellett vizeinkben „rendszeresen előfordul” 23 idegenhonos, köztük 7 inváziós és 6 spontán jövevényfaj is.

A szakemberek az egyes tokféléket, valamint az idegenhonos amurt és a pisztrángsügért korlátozott hasznosításra ajánlják a horgászvizek, halastavak üzemeltetőinek – olvasható a magyarmezogazdasag.hu-n.

(Kiemelt kép: kifogott ponty a IX. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyen Révfülöp közelében 2021. október 6-ra virradóan. A versenyt idén az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében rendezik meg a Balaton körül október 1-9. között. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)