Hiába a szigorú szabályok, a börtönökbe is betört a vírus

A fogvatartottak lassan egy éve nem találkozhattak a hozzátartozóikkal, de hét százalékuk még így is elkapta a vírust. Jelenleg 55 embert kezelnek a fertőzés miatt, a látogatási tilalmat pedig kitolták június 30-ig. A raboknak és rokonaiknak is fogy a türelmük.

2021. március 1., 06:00

Szerző:

A szigorú intézkedések ellenére nem sikerült elkerülni, hogy a hazai börtönökbe is bejusson a koronavírus: a 168.hu információi szerint eddig 1225 fogvatartott esetében igazolták a fertőzést, azaz - miután valamivel több mint 17 ezren vannak büntetés-végrehajtási intézetekben - nagyjából a rabok 7 százaléka kapta el a kórt. 

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) álláspontja szerint eddig nem alakultak ki gócpontok a börtönökben. Adataik alapján 55 fogvatartott volt aktív fertőzött a múlt héten, és összesen öten vesztették életüket a hónapok során.

A büntetés-végrehajtási (bv) intézetek ugyanakkor már a járvány magyarországi megjelenésekor megtiltották a fogvatartottak látogatását, így a rabok 2020 márciusa óta nem találkozhatnak a szeretteikkel. A kapcsolattartást jelenleg telefon- és Skype-beszélgetésekkel helyettesítik. – Skype-hívásra minden fogvatartott jogosult, kérelme alapján hetente legfeljebb kétszer, alkalmanként minimum 30, maximum 60 percben – írta megkeresésünkre a BvOP.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint viszont eltérő, hogy a fogvatartottak milyen gyakran és módon élhetnek a kapcsolattartási jogaikkal. - Intézményenként változik, hogy mikor, és milyen hosszan van mód a Skype-hívásra. A telefonálás pedig egyirányú, a hozzátartozók egyáltalán nem tudnak betelefonálni – mondta lapunknak Kovács Petra, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa.

A szervezet szerint ennek az az egyik legfőbb oka, hogy az intézetek nem voltak felkészülve a járványra. A bizottság október végi adatai alapján a szegedi bv-intézetben 16, a Békés megyei bv-intézetben kettő, a fiatalkorúak tököli bv-intézetében pedig csak egy számítógép áll rendelkezésre. – Márpedig ez jelentősen megnehezíti, hogy valaki időponthoz jusson - mondta Kovács Petra.

A bizottság szerint a Skype-beszélővel kapcsolatban is több probléma merült fel az elmúlt hónapokban. – A hívásindítást havonta újra kell kérelmezni, ami az intézetek szempontjából sem ideális, hiszen növeli az adminisztratív terhelésüket. Mi is rengeteg panaszt kapunk a Skype-hívási lehetőségekkel kapcsolatban. Egyrészt, mert hosszadalmas az engedélyeztetés, másrészt, mert a technikai feltételek nem adottak hozzá - mondta Kovács Petra.

A szakadozó kép-és a hangminőség miatt is sokan fordultak jogi tanácsért a szervezethez. - Értékes percek vesznek el a technikai és minőségi problémák miatt. Ha egy fogvatartott kéthetente tud skype-olni, és ez nem minőségi beszélgetés, akkor az növeli a frusztrációt. Van olyan, aki azt mondta, inkább nem skype-ol, mert az, hogy nem hallja megfelelően a szeretteit, csak ront a helyzeten - tette hozzá Kovács Petra.

A Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatása szerint a hatályos jogszabályok június 30-ig tolták ki a látogatási tilalmat, ráadásul mindenféle indokolás nélkül. - Nagy felháborodást okozott a fogvatartottak és a hozzátartozók között, hogy idén június végéig nincs látogatás. Ez nagyon hosszú idő, semmilyen kapaszkodót, reményt nem ad sem a fogvatartottaknak, sem a hozzátartozóknak. Az is gondot okoz, hogy nincs megfelelő tájékoztatás arról, előreláthatólag mikor lesz bármiféle engedmény. A BV jelenleg csak annyit mond: nem. És nem adnak magyarázatot arra, hogy védőeszközökkel és negatív teszttel miért nincs lehetőség a látogatásra, vagy miért nincs valamilyen alternatív látogatási lehetőség - mondta Kovács Petra.

Imanap a baracskai börtönben
 
Fogvatartott Baracskán, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahol imanapot tartottak 2018. június 7-én.  Fotó: MTI | Bruzák Noémi
 

A szervezet szerint a fogvatartottak tájokoztatása sem teljeskörű. - A bv a benti tévén vagy a börtönújságon keresztül közvetíti a változásokat, rendelkezéseket. Viszont a kapcsolattartást jelenleg három jogforrás szabályozza. Ezt a hozzátartozóknak kintről is nehéz követni, nemhogy a bent lévőknek. Sajnos sokszor nincsenek megfelelően informálva, és ha ezért segítséget kérnek, elhajtják őket azzal, hogy ha lehet látogatni, szólni fognak - mondta.

A szervezet álláspontja szerint inkább más kapcsolattartási alternatívák biztosítására lenne szükség, nem a teljes tilalomra. - Magyarországon minden bv-intézetben van plexifalas beszélő-helyiség. Nyáron, a járvány enyhülésénél mégsem engedélyezték a látogatást, pedig Európa szinte összes országában rendelkezésre állt ez a lehetőség - fogalmazott Kovács Petra.

A BvOP szerint az ügyvédi látogatás korlátozására eddig egyetlen esetben sem került sor. "Ezt - a szükséges óvintézkedések szigorú betartása mellett – a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is teljes körűen biztosítja a büntetés-végrehajtás. A védővel való kapcsolattartásra természetesen igénybe vehető a Skype is, a védő egyéni döntésének függvényében. A védők a Skype igényeiket az érintett bv-intézet felé időpont megjelöléssel – írásban – jelzik, így a bv-intézet a kért időpont biztosítására – soron kívül is – intézkedik” - írták. A Magyar Helsinki Bizottság szerint viszont előfordult, hogy a jogászuknak heteket kellett várnia, hogy időpontot kapjon.

(Kiemelt kép: Folyosó a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet új épületszárnyában az avatás napján, 2020. július 13-án. Fotó: MTI | Vasvári Tamás)

Tegnap 12:09

Bár még sok a kérdőjel, egyre valószínűbb, hogy hónapok óta először igazi áztató eső érkezik hazánkba.