Hiába a 200 milliárdos felújítás, beázik a 3-as metró

A látható vizesedéseket korrigálták, de a teljes rekonstrukcióba már nem fért bele az épületszerkezet egészére vonatkozó vízszigetelés.

2023. december 11., 07:56

Szerző:

Egymás után áznak be a több mint 200 milliárdért felújított 3-as metró állomásai – írt a a Népszava. A lap szerint több megállónál is tócsákban áll a víz és látványos vízfolyások alakultak ki az elmúlt időszak kitartó esőzése és havazása nyomán. Ilyen gondokról érkeztek hírek a Corvin-negyed, a Határ út, a Kőbánya-Kispest, a Deák Ferenc téri, a Forgách és a Pöttyös utcai állomásról is.

A Metróért Egyesület álláspontja szerint „ez a metró üzemeknél nem ritkaság. Jelen esetben is csak azért érdekes, mert nem rég fejeződött be a vonal rekonstrukciója”. A 217,5 milliárd forintba kerülő felújítás több mint öt évig tartott, az utolsó állomást pedig májusban adták át.

A BKV Zrt. azzal magyarázta a beázást, hogy a „talajvizek és egyéb csurgalékvizek sajátossága, hogy meghatározhatatlanul mozognak a talajszerkezetben, így, ha egy adott vizesedési hibahelyen elvégezzük a vízelzárást, egy közeli helyen újra megjelenhet a vizesedés”. Ennél talán lényegesebb, hogy a 217,5 milliárdot felemésztő M3 metrófelújítási projekt keretében „a felújítási időszak közben már aktív, látható vizesedések vízzárása történt meg”.

A zársaság hozzátette: „a metró föld alatti épületszerkezetei 30-50 évesek, így a talajvizek és egyéb csurgalékvizek teljes kizárása csak egy teljesen új épületszerkezet (és vízszigetelés) kialakításával lenne lehetséges.” A teljes rekonstrukcióba ez tehát nem fért bele – írta a Népszava.

(Kiemelt kép: 3-as metró Kőbánya-Kispest megálló. Fotó: Merész Márton archív)