Hernádi Zsolt a különadókról: Olyanok lesznek, mint a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok

Véleménycikkben szállt bele a különadókba Hernádi Zsolt, a Mol elnöke.

2024. július 22., 12:30

Szerző:

„De meddig is kell még fenntartani a »rendkívüli« különadókat? Nem úgy volt, hogy 2022 lesz az utolsó év? Aztán csak itt maradtak 2023-ra, meg idénre, és hát úgy néz ki, jövőre is. Olyanok lesznek, mint a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok. Mikor lesz újra normalitás? Mikor nyúlunk újra a jól bevált eszközökhöz az unortodoxia helyett?” – teszi fel a kérdéseket véleménycikkében Hernádi Zsolt, a Mol elnöke.

A különadók mindig áremelkedést okoznak

A Mandineren megjelent írás szerint Hernádi felhívja a figyelmet arra, hogy 

nincs olyan, hogy egy adó nem épül be az árakba.

Ez az állítás szembemegy a kormányzati kommunikációval, de amit a Mol elnöke azt megfogalmazta: 

„Ha a befektetők hozamát csökkentjük, akkor a beruházások elmaradása, ha a beszállítókra hárítjuk, akkor a beszállítói kör csökkenése idézi elő a kínálat zsugorodását – és jön az áremelkedés.”

„Meg miért is kell büntetni azokat a cégeket, amelyek olyan terméket állítanak elő, amire nagy lett a kereslet, és extraprofitot értek el? Miért kell büntetni azokat, amelyek extrém körülmények között is sikeresen tudják megoldani a feladatukat? A Mol esetében például a magyarországi adózás előtti eredmény már nem elégséges a magyarországi adó befizetéséhez. Az ember megszédül” – írja.

Szerinte „minden nem megy”, és nem lehet egyszerre agyonadóztatni és elvárni a termelés növekedését. „Az államnak előbb teret kell hagynia az iparnak, és nem szabad elvinnie a beruházásra szánt pénzt, hogy holnap is legyen mit adóztatnia” – véli a Mol vezér.

Hernádi szerint az is kérdés, hogy a beszedett pénzt mennyire hatékonyan hasznosítja az állam. Ha tűzoltó jelleggel, lyukak tömködésére használja, működési költséget vagy gazdasági növekedést nem támogató beruházásokat finanszíroz vele, akkor abból szerinte nem lesz pluszérték.

„A semmiért fizetünk többet. Nem ismerős ez a helyzet valahonnan? Pont, mint a szociban. Vissza a jövőbe, uraim!”

– zárja írását.

(Kiemelt képünk: Hernádi Zsolt. Fotó: rlevente/Wikipédia)

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.