Háztól-házig kell mennünk, hogy elmagyarázzuk, mit akarunk – mondta Karácsony a Presse-nek

Az osztrák lapnak adott interjúban arról is beszélt, hogy nem bontaná le a déli határkerítést, és szerinte az EU finanszírozza Orbán hibrid rezsimjét.

2021. május 24., 16:41

Szerző:

Interjút adott a Presse-nek Karácsony Gergely – szemlézi a 24.hu. A beszélgetés első kérdése az volt, hogy mit tesz Karácsony, ha az ellenzéki előválasztást Jakab Péter, a Jobbik jelöltje nyeri meg.

„Aki nyer, megkapja a támogatásomat, ez biztos. Azonban magabiztos vagyok. Én vagyok a legnépszerűbb ellenzéki politikus, ez felelősség is” – válaszolta Karácsony, aki azt is megmagyarázta, hogy korábbi ígéretével szemben miért jelentkezett be mégis miniszterelnök-jelöltnek. „Úgy terveztem, hogy polgármesterként képviselem a budapestieket. Mindenkiben partnert láttam – a magyar kormányban is. Ők azonban mindent megtettek, hogy ellenünk dolgozzanak. Ezután azt éreztem, hogy már nincs okom arra, hogy ne induljak el.”

Szóba került a Fudan Egyetem, illetve a főváros által favorizált Diákváros ügye is. Karácsony úgy látja: az ügy a Kína felé való politikai elmozdulásról szól, ez pedig nemzetbiztonsági problémákat vet fel. „Egy magyar közgazdász azt mondta, hogy az egyetem építése olyan, mint egy eljegyzési gyűrű Kínával. Ez kérdéseket vet fel Magyarország politikai és katonai szövetségeivel, az EU-val és a NATO-val” – fogalmazott.

Arra a burkolt felvetésre, hogy a mostani kampányban is „le akarja-e bontani a kerítést”, nemmel válaszolt. Úgy látja, hogy a déli határkerítés sok magyar számára garancia a tömeges migráció ellen, és a béke megőrzését szolgálja.

Karácsony arról is beszélt, hogy a Fidesz támogatóin belül van egy kemény mag, akik szerint Orbán Viktor a nemzeti érdekeket képviseli, és megvédi az országot. De van egy másik, nagyszámú fideszes szavazói csoport, akiket jobban érdekel a gazdaság, és nem kemény Orbán-rajongók, tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony szerint Orbán politikájának negatív hatásai a kis falvakban is nyilvánvalóak. „Képesnek kell lenniük ezt kommunikálni, és elmondani az embereknek, hogy a kormányzati politika valójában senkit nem segít ebben az országban. Az ország Fidesz-szavazói és a nagyvárosok ellenzéki választói közötti megosztottság nem politikai jellegű, inkább ahhoz van köze, hogy a kis falvak lakói jobban ki vannak téve a Fidesz-kormány propagandájának. Döntő fontosságú, hogy helyi szintű kampányt folytassunk. Az országban háztól házig kell mennünk, hogy elmagyarázzuk az embereknek, mit akarunk” – mondta.

Karácsony egy paradoxont említett meg az Európai Unióval kapcsolatban: szerinte, ha Magyarország nem lenne az EU tagja, akkor Orbán Viktor rezsimjének nem lett volna lehetősége úgy gyarapodni és fejlődni, ahogyan ez megtörtént. „Az EU finanszírozza a hibrid rezsimet. Az elmúlt évtizedben Magyarországra érkezett források és eszközök táplálták a magyar gazdasági növekedést ezekben az években. A korrupció miatt ez az uniós pénz végül hozzájárult Orbán Viktor hatalmának megtartásához. Félreértés ne essék, nagy rajongója vagyok az európai integrációnak és az EU-nak. Csak az, ahogyan az EU a magyar belpolitikához viszonyult, nem segítette a magyar demokráciát” – mondta.

(Kiemelt kép: Merész Márton | 168.hu)