Államosíthatja a háziorvosi ellátást Pintér Sándor, a két világháború közötti időszakhoz nyúlna vissza

Az átalakítás fontosságát a belügyminiszter állítólag azzal indokolta, hogy a járvány alatt az orvosok nem voltak vezényelhetők. A szakma attól tart, a nyugdíjkorhatárt már átlépő háziorvosok most sorra elhagyják körzeteiket.

2020. május 24., 09:17

Szerző:

Államosítaná a háziorvosi ellátást Pintér Sándor belügyminiszter – számol be több egymástól független forrásra hivatkozva a MedicalOnline. Az egészségügyi portál szerint Pintér ilyen kérdést tett fel az alapellátókat képviselő szervezeteknek: „Mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását?”. Az átalakítás szükségességét 

a belügyminiszter többek között azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány alatt nem voltak vezényelhetők az orvosok.

Pintér Sándor belügyminiszter beszél az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén 2020. február 7-én, mellette Kásler Miklós erőforrási miniszter
Fotó: MTI/Soós Lajos

A lap szerint ezzel a lépéssel az Orbán-kormány immár az egészségügyet illetően is egyértelműen visszanyúl a két világháború közötti időkhöz, a Horthy-érába, amikor ugyancsak a Belügyminisztérium égisze alatt működött az ágazat irányítása, „amelyet most ötvözne a kádári időszak körzeti orvosi rendszerével”. 

Ismeretes, Pintért a közelmúltban bízta meg az egészségügy „rendbetételével”Orbán Viktor miniszterelnök,

nem a „történelmi érdemekkel rendelkező” Kásler Miklósra.

 

A lap szerint fontos kérdés lesz majd tisztázni, miként akarják majd kárpótolni a doktorokat, az esetenként több tízmilliós értékű praxisokért, illetve, hogy mennyit és hogyan fizetnek majd a tulajdonukban lévő rendelőkért és orvosi eszközökért.

Annak a portál szerint

nagy a valószínűsége, hogy a nyugdíjkorhatárt bőven túllépő háziorvosok azonnal otthagyják majd körzeteiket,

de a fiatalabb generáció is elbizonytalanodik, mivel sokan közülük éppen azért választották a háziorvosi hivatást, hogy megszabaduljanak a kórházi hierarchiától, a központi irányítástól.

„A politikusokkal nemigen bírt az orvosszakma. Most jöhetnek az egyenruhások.” – jegyzi meg cikkében a lap. És itt a bizonyíték: