Belefagyott egy hattyú a szegedi Búvár-tóba, de végül sikerült kiszabadítani

2020. január 8., 12:14

Szerző:

A pláza mögötti tóba belefagyott egy hattyú. Először csak azt hittem, üldögél a jégen, de amikor gyanús lett és kicsit közelebb mentem, megpróbált elmenni, de nem sikerült neki. Egyébként egész ügyesen próbálta kiszabadítani magát - hívta fel a figyelmet egy helyi egy szegedi Facebook-csoportban arra, hogy egy hattyú fagyott a Búvár-tóba.

Fotó: Szegeden láttam/Facebook

Délmagyar közben megtudta, hogy a madarat kiszabadították, de felmerült a kérdés, hogy egyáltalán mit keres decemberben egy hattyú egy szegedi tóban?

Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongád megyei csoportjának titkára a portálnak azt mondta, hogy a hattyúknak ösztönszerűen kellene délebbre vándorolniuk, de ha mégis maradnak, akkor azt folyóparton teszik, ahol nem fagy be a víz. A szakember szerint a probléma mögött az áll, hogy a nyáron, alapvetően jó szándékkal etetett vadon élő récék, hattyúk odaszoknak az etetés helyére, és akkor sem mennek el, amikor késő ősszel az ösztöneik ezt diktálnák. Télen a hideg miatt előfordul, hogy az emberek is bezárkóznak otthonaikba, így az állat sokszor éhen pusztul.

Tokody Béla szerint ha odafagyott madarat találunk, először a helyi nemzeti parkot kell értesíteni, és ha ők nem elérhetőek, akkor a tűzoltóságot.

Soha ne próbáljuk magunk kiszabadítani a madarakat, mert nem biztos, hogy elbír minket a jég.

Mivel az etetés miatt sok vízimadár itt marad télire, nappal úszkálnak, és a tó vize a sok mozgás miatt nem fagy be. Éjjel, mikor az állatok alszanak, akkor megáll a víz velük együtt, és ebből vannak az ilyen balesetek.

Ki kell emelni, hogy ezek a sorok csak a vízimadarakra vonatkoznak, az énekesmadarakra nem.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-bejegyzése szerint Ráckevénél is a jégre fagyott egy hattyú, a madarat ráckevei önkormányzati tűzoltók szabadították ki a Duna jegéből.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.