Hatott a felháborodás, soron kívül vesznek ágyakat a szülőknek, hogy bent alhassanak a kórházban a beteg gyerekeik mellett

2019. március 2., 18:11

Szerző:

Soron kívül, az első negyedév végén elindul az  Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által fenntartott kórházakban a szülők elhelyezésére szolgáló ágyak beszerzése – tudatta szombati közleményében a szervezet, néhány nappal azután, hogy kiderült, a budapesti Heim Pál Gyermekórházban és a Debreceni Gyermekklinikán is a földön vagy székeken ülve alszanak az édesanyák, annak ellenére, hogy egy gyűjtés mind a két kórház kapott 20-20 ágyat erre a célra. Az ÁEEK hangsúlyozza, hogy az Orbán-kormány évente 660 millió forintot biztosít a kísérő szülők ellátására. A kórházak közül legtöbben már korábban megteremtették a beteg gyermekek közeli hozzátartozóinak a megfelelő elhelyezését, míg van néhány intézmény, amely nem teljesítette az ezzel kapcsolatos elvárásokat. 

Fotó: Orosházi Zsolt Facebook-oldala

Február elején a 444 nyomán mi is megírtuk, hogy több mint 300 tábori ágyat vett és osztott szét budapesti és vidéki kórházakban Orosházi Zsolt, az a férfi, aki az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal összefogva online adománygyűjtő akciót indított, hogy az anyáknak ne kelljen a gyermekeik mellett a földön aludniuk a kórházakban. Az akcióban addig 4,8 millió forint gyűlt össze, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma eleinte szóba sem akart állni velük, és csak azután lett hajlandó rá, miután ő elkezdett fotókat posztolni földön alvó anyákról a Facebookon. Január vége felé a tárca Excel-táblázatban össze is foglalta, hogy Magyarországon hány kórháznak hány tábori ágyra van szüksége. Anyagi támogatásról ekkor nem volt szó.