Hatástanulmányt kértek, sódert kaptak a gönyűi képviselők

Nem mutathatják meg a tervezett kavicsbánya hatástanulmányát a gönyűi képviselők, mivel egy titkosított dokumentumot kaptak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. 

2022. november 10., 10:27

Szerző:

Kavicsbányát építhet az állam Gönyűn, mintegy 24 hektáron – hogy pontosan miért, az egyelőre talány. A dologról az Új Szó nálunk számolt be még pár hónapja, azóta viszont van fejlemény az ügyben:

kézhez kapott a gönyűi képviselőtestület egy hatástanulmányt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől, amivel nem elégedettek, de be nem számolhatnak róla, mert titkosítva kapták meg.

Határozatukban azt állapították meg, hogy a tervezett kavicsbánya fektetésével kapcsolatban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által küldött hatástanulmány jelentős mértékben pontatlan, a település környezetét és lakosainak életminőségét évtizedekre befolyásoló döntés meghozatalára alkalmatlan – írja az ugytudjuk.hu

A képviselő-testület felkéri a kérelmezőt, hogy az általános, avagy több esetben más települést érintő adatok helyett konkrét, egyúttal minden lehetséges szempontot figyelembe vevő hatástanulmányt juttasson el az önkormányzat részére. Emellett a titkosítás feloldását is kérték, hogy külső szakértők is megvizsgálhassák a dokumentumot. A gönyúi testületi ülésen az Új Szó Nálunk szerint szóba került az is, hogy az egyik lakó szerint Paks II-re kell majd a sóder, ám az is elhangzott: inkább a (győrszentiváni) feltételezett akkumulátorgyár lenne a valószínűbb cél.

(Kiemelt képünk: Kavicsbánya Hegyeshalomnál. Fotó: Wikimedia Commons/Elekes Andor)