Határozatban ítélte el az Európai Parlament az Orbán-kormányt a Gruevszki-ügy miatt

Az Európai Parlament nagy többséggel fogadott el egy határozatot, amely elítéli az Orbán-kormányt a macedón belügyekbe való beavatkozásért. Magyarországot felszólítják, hogy hozzon nyilvánosságra minden információt Nikola Gruevszki szöktetéséről, és hagyja jóvá a kiadatási kérelmét is.

2018. november 29., 12:59

Szerző:

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésén a képviselők véleményezték, hogy mennyit haladt előre Albánia, Macedónia és Montenegró az esetleges EU-csatlakozás felé vezető. A helyzetről szóló állásfoglalásokat minden esetben elfogadták.

Macedónia esetében a képviselők üdvözölték, hogy az ország határozottan elkötelezett a 2015-ös pržinói megállapodás és a sürgős reformprioritások hiánytalan végrehajtása mellett. Ezek ugyanis az EU-val kapcsolatos reformok terén is intenzívebb erőfeszítésekhez vezettek.

Felszólítják emellett a nemzeti hatóságokat, hogy fokozzák a pénzmosás és az összeférhetetlenség elleni harcot annak érdekében, hogy jobban védeni tudják az igazságszolgáltatást a politikai befolyás ellen. Macedóniának emellett a jogállamiság hiányosságaival is foglalkoznia kell, amelyek továbbra is komoly gondot okoznak.

A képviselők emellett felszólítják a magyar kormányt, hogy adja ki hazájának Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt, aki, miután hivatallal való visszaélésért börtönbüntetésre ítélték, Magyarországra szökött.

Az állásfoglalást 470 szavazattal, 116 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett fogadták el.

Bár a szeptember 30-i népszavazást (amely ahhoz kért társadalom felhatalmazást, hogy az ország nevét Észak-Macedónia Köztársaságra változtassák) nem érte el az érvényességi küszöböt, a képviselők üdvözölték az ezt követő szkopjei parlamenti döntést, amely elindította az ország és Görögország közötti, június 17-i preszpai megállapodás végrehajtásának alkotmányos folyamatát. Ez a folyamat vezet majd el az uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokhoz. A megállapodás már nagyon várt pozitívum az egész Nyugat-Balkán stabilitása és megbékélése szempontjából, fogalmaztak a képviselők.

A macedón-jelentés szerzője, Ivo Vajgl szlovén liberális képviselő szerint „Ha Macedónia teljesíti az összes feltételt, akkor ígéretes jövő áll a mai macedónok és a jövő generációi előtt. Az Uniónak szintén teljesítenie kell saját ígéreteit annak az országnak, amely már elég régóta vár az előszobában: jelentős mértékben hozzá kell járulnunk Délkelet-Európa egészének stabilitásához, biztonságához és fejlődéséhez."

A szavazást követően Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán azt írta: „A most elfogadott határozat a Fidesz hazug propagandájával szemben kimondja, hogy Macedóniában jelentős előrelépés történt a jogállamiság megerősítésében, így például az igazságszolgáltatás függetlensége, az elszámoltathatóság és a szakmaiság, a nyilvános információkhoz való hozzáférés területén.” Vagyis mindaz, amire a Fidesz most a korrupció miatt börtönre ítélt volt macedón kormányfő ügyében hivatkozik, az Európai Parlament többsége szerint valótlan.

A szocialisták EP-választási kampányának a főnöke szerint a Fidesz zavarát jól mutatja, hogy a szakbizottsági szinten októberben, még Gruevszki szökése előtt támogatták a tervezetet, az akkor igennel szavazó Tőkés László fideszes EP-képviselő azonban tegnap a plenáris vitában már megint csak sorosozni tudott a súlyos nemzetközi károkat okozó botrány kapcsán.

– Az Európai Parlament tehát ismét nagy többséggel piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak és illiberális kormányának.

A Fidesz pedig ismét ahelyett, hogy Magyarország tisztességét és becsületét óvta volna, inkább a magyar kormányfő sötét baráti kapcsolatait védte” – írta Ujhelyi.

Nikola Gruevszki, Orbán Viktorral
Fotó: Facebook/Nikola Gruevski

A Demokratikus Koalíció (DK) két képviselője, Niedermüller Péter és Molnár Csaba is felhívta a figyelmet,.hogy az EP nagy többséggel fogadott el egy határozatot, ami elítéli az Orbán-kormányt a macedón belügyekbe való beavatkozásért, és felszólítja a magyar kormányt, hogy hozzon nyilvánosságra minden információt  Gruevszki szöktetéséről, és hagyja jóvá a kiadatási kérelmet.

A DK szerint az Orbán-kormány világméretű szégyent hozott Magyarországra, veszélybe sodorta a magyarokat, és beavatkozott Macedónia belügyeibe, amikor Macedóniából Magyarországra csempészett egy börtön elől menekülő köztörvényes bűnözőt. „Mi, európai magyarok nem fogunk beletörődni, hogy Orbán bukott politikusok, bűnözők és terroristák gyűjtőhelyévé tegye a hazánkat. Szégyen, hogy megint az Európai Uniónak kell fellépnie az európai magyarok érdekében az Orbán-kormánnyal szemben" – írta a két EP-képviselő.

10:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, az MNB közleménye szerint.