Hatalmas sajtóper várható, Heller Ágnes zsarnoknak nevezte Orbán Viktort a New York Timesban

2018. szeptember 17., 12:17

Szerző:

Heller Ágnes  a New York Timesban többek között azt írja, hogy  Magyarországon 1989-ben, a rendszerváltáskor az ölünkbe hullott a szabadság, nem kellett megküzdeni érte. Ezért sokan nem is értékelték azt - írja a hvg.hu.

Mivel a demokratikus hagyományok nem alakultak ki az emberekben, senkinek nem tűnt fel, amikor egy gátlástalan, a választókat kihasználó politikus feltűnt a színen.

„Egy olyan, születőben lévő zsarnoknak, mint Orbán, ugyanakkor nem kell magukhoz ragadniuk a hatalmat, a tömegtámogatottsága biztosítva van”

– figyelmeztetett a filozófus. Heller hosszan ecseteli a rendszer megváltoztatását, a választókörzetek átrajzolását, a választási rendszer megváltoztatását, a sajtó leuralását, a mindennapos félelem- és gyűlöletkeltést, az igazságszolgáltatás gyengülőben, az alkotmányos alapok is hiányosak.

A filozófus szerint

Orbán beleegyezése nélkül semmi sem történhet Magyarországon,

csak az van, amit ő akar, ellensúlya sem pártján belül, sem a hatalmi berendezkedés más szegmenseiben nincs. A demokratikus folyamatok csak az álruha a feudális rezsimen – ez az, amit Orbán illiberális demokráciának hív – írja Heller.

A filozófus nemrég a lengyel Krytyka Polityczna című folyóiratnak mondta Orbán Viktorról, hogy zsarnok, amire Kovács Zoltán kormányszóvivő a Twitteren „öreg, bigott és elavult” kommunistának nevezte a filozófust. Heller viszontválaszában buta törtetőként jellemezte Kovácsot.