Hasraütéssel rúgnak ki több ezer embert a közszférából

2018. augusztus 15., 15:45

Szerző:

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy az érintetteket képviselő szakszervezetekkel tartott érdemi egyeztetés, illetve bármilyen hatásvizsgálat nélkül jelent be a kormány a sajtón keresztül 15-20 százalékos leépítést a közszférában, egzisztenciális bizonytalanságba sodorva emberek ezreit. 

A konföderáció álláspontja, hogy először a feladatok áttekintésére lenne szükség, s ahhoz kellene hozzárendelni a szükséges létszámot. Ám amíg ez nem történik meg, csak felesleges számháború folyik. A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyetért azzal, hogy minderről az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban mielőbb egyeztetést kell folytatni, és tisztázni, hogy hol és mennyi dolgozóra van szükség.

Ami most történik, az a lehető legrosszabb, hiszen még azt sem tudni, pontosan kiket érinthet a leépítés, s ezzel emberek sorában keltenek felesleges félelmet. Sokan nem tudják ugyanis, mi lesz velük, és azt sem, milyen segítséget kaphatnak, például remélhetnek-e a közszférában a felkészültségüknek megfelelő más állást. Ha pedig esetleg menniük kell, a kormánynak érdemi tájékoztatást kellene adnia arról is, hogy az érintettek milyen átképzési támogatásra számíthatnak majd.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség úgy véli, a bejelentés időzítése is eléggé szerencsétlen: miközben jelentősen emelték a parlamenti képviselők és a miniszterek fizetését, ezt követően sietve közszolgák ezreit tennék utcára. Ez is csak azt a vélekedést erősíti, hogy a kormány a saját embereivel meglehetősen mostohán bánik.

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.