Három településen tartanak ma időközi önkormányzati választást

Kőröstetétlenben, Jászberényben és Iregszemcsén is időközi önkormányzati választás lesz. 

2023. január 15., 07:36

Szerző:

Három településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Kőröstetétlenben polgármestert, míg Jászberényben és Iregszemcsén a képviselő-testület feloszlása miatt a településvezetőn kívül képviselőket is választanak.

A Pest vármegyei Köröstetétlen községben a korábbi településvezető halála miatt kell időközi választást rendezni. A voksoláson négy független jelölt indul, a választói névjegyzékben csaknem 650 helybéli szerepel.


A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Jászberényben a város képviselő-testülete tavaly október 17-én döntött úgy, hogy feloszlatja magát. A polgármester-választáson négy jelölt indul, ebből egy függetlenként, egy másik jelölt függetlenként a Fidesz-KDNP támogatásával, egy a Közösen Jászberényért Egyesület és egy a Mi Hazánk Mozgalom színeiben. A tíz egyéni választókerületi képviselői helyre harmincnégy jelölt pályázik, a négy települési kompenzációs listás képviselői helyre pedig huszonnyolc jelöltet jelentettek be. A választói névjegyékben több mint 20 800-an szerepelnek.


A Tolna vármegyei Iregszemcsén szeptember 28-án mondta ki a feloszlását a képviselő-testület, így itt is polgármestert és képviselőket választanak. A polgármesteri tisztségért hat független jelölt indul, a hat képviselői helyért pedig 18, mindannyian függetlenként. A választáson több mint kétezer helybéli szavazhat.


Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.


A Veszprém vármegyei Nyirád roma nemzetiségi választói települési nemzetiségi önkormányzati képviselőket választottak volna ma, de ez a választás a szükséges számú jelölt hiányában elmarad.

(Kiemelt képünk illusztráció.  Fotó: Szigetváry Zsolt)

Szijjártó Péter önkéntes munkásőrszervezetnek nevezte a FARE-t, amiért a tiltott politikai szimbólumok közé sorolta Nagy-Magyarországot, és ennek eredményeképpen a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a magyar válogatott mérkőzésein. A külügyminiszter szerint a szervezet döntése a történelmi ismeretek teljes hiányára vall.