Három nagyon kínos kérdéssel hozták zavarba Orbánt

2018. június 28., 19:04

Szerző:

Orbán Viktor éppen Brüsszelben van a migrációval foglalkozó EU-csúcson. (Ott oktatta demokráciára Európát.) Amikor kimozdul Magyarországról, nem tudják olyan hermetikusan elzárni az újságírók elől, mint itthon, így néha valódi kérdéseket is fel lehet tenni neki. Ezt történt most Brüsszelben is, amikor Pablo Perez nevű spanyol újságíró férkőzött a közelébe. (Perez Twitter-bejegyzését a 24.hu szúrta ki.)

A beszélgetés magyarul:

– Miért beszél migránsinvázióról, amikor alig érkeznek migránsok Magyarországra?

– Jöjjön le a magyar határra, nézze meg.

– Voltam a magyar határon, nincs ott senki.

– Mert van határ.

– De akkor miért beszél invázióról?

– Az inváziót meg kell állítani. A megállításhoz erős határok kellenek.

A kérdés azért lehet kellemetlen Orbánnak, mert tényleg alig-alig érkezik valaki a határhoz, így a dupla kerítésnek nincs kit megállítania. Május 29. és június 27. között például a rendőrség adatai szerint összesen 23 migránst fogtak el a határon, egész 2017-ben pedig 300 menekültkérelmet adtak itt.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.