Harmincegy helyet esett vissza Magyarország a sajtószabadságról készített listán

2018. április 25., 10:51

Szerző:

A Riporterek Határok Nélkül 2002 óta vizsgálja meg évről évre, mennyire érvényesül az egyes országokban a médiapluralizmus, a sajtó függetlensége, mennyire tartják tiszteletben, védik az újságírók szabadságát és testi épségét. Azt is figyelik, hogyan változik az intézményi és infrastrukturális környezet.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Az RSF tavaly, a 2018-as jelentése összeállításához is 180 országot vizsgált. Az élen Norvégia, Svédország és Hollandia áll, mögöttük Finnország, Svédország, Jamaica, Belgium, Új-Zéland, Dánia és Costa Rica következik. Magyarország hatalmasat zuhant az elmúlt években, jelenleg 73. az RSF listáján. A szervezet kommentárja szerint az Orbán Viktorhoz közel álló üzletemberek új, eddig külföldi kézben lévő orgánumokat szereztek meg, nagy sikerük pedig az volt, hogy az övék lett az utolsó három független vidéki lap is. Ettől függetlenül – állítja az RSF – Magyarországon érvényesül a médiapluralizmus, a nyomtatott és az online sajtó egy része is hírt ad a fideszes és kormányzati politikusok korrupciós ügyeiről. „Magyarországon két médiabuborék létezik egymás mellett. Az egyik a Fidesz-közeli, amely a bevándorlásnak és annak a gyűlöletkampánynak a megszállottja, amelynek Soros György áll a célkeresztjében, a másik korrupciós botrányokkal foglalkozik” –  állapítja meg a jelentés

Magyarország 2011-ben még a 40. helyen állt, a következő évben azonban, mivel a médiatörvény hatályba lépése óta széles körben elterjedt az öncenzúra a szerkesztőségekben, 16 helyet esett vissza. Azóta is egyre lejjebb csúszik, 2017-ben a 71. volt.

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.