Nem választási csalásról ötleteltek Gyömrőn, a kiszűréséről beszéltek a teljes hangfelvétel szerint

2019. október 11., 21:31

Szerző:

Választási csalásról ötletel a Gyömrőt vezető csoport elnöke a helyi fideszesekkel egy hangfelvételen – állítja a 444 pénteki cikkében. A portál bemutatta egy hangfelvétel részletét a települést irányító Gyömrő 2000 Kör és a velük közösen induló Fidesz zárt üléséről, ahol Kertész Gyula, a Gyömrő 2000 Kör elnöke egy választási csalási módszerről beszél.

Forrása korábban a 168 Órához is eljuttatta az említett hangfelvételt, portálunk azonban elkérte a teljes változatot, amely 

alapján megállapítható, hogy Kertész Gyula nem választási csalásról beszélt, hanem éppen ellenkezőleg, felhívta arra a jelöltek figyelmét, hogy a választási biztosaikkal figyeljenek a csalás kiszűrésére.

Kertész Gyula
Fotó: Gyömrő 2000 Kör

A kérdéses rész a felvételen 2:18-tól hallható:

 

A csalás lényege

egyébként az, hogy egy személy nem dobja be a szavazólapját, hanem csak az üres borítékot. A szavazólapot magával viszi és sokszorosítja, majd egy másik személy egy alkalmas pillanatban az urnába juttatja a szavazáskor az plusz szavazólapokat. Bár a csalásra biztosan fény derül, mert a számláláskor nem lehet több szavazólap, mint ahányan megjelentek, ilyenkor egyforma arányban minden jelölttől levonnak szavazatokat – a Kertész Gyula által vázoltak szerint 50-50 szavazatot. Ezzel a csaló jár jól, hiszen jelöltje a valóban elnyert szavazatszámmal fog rendelkezni, a többiekét viszont csökkentik.