Hamis ajánlóívek, állami támogatás: felfüggesztett börtön- és pénzbüntetés

Az ügyben két férfi és négy nő az érintett.

2021. szeptember 27., 14:33

Szerző:

Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélt a bíróság két férfit, aki még 2018-ban az országgyűlési választáson hamisított ajánlóívekkel vetette magát nyilvántartásba – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vezetője hétfőn az MTI-vel.

Reszl Ildikó főügyész közleményében azt írta, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a választás rendje elleni bűntett és költségvetési csalás miatt indult büntetőügyben két férfival és négy nővel szemben emelt vádat. A két férfi az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásán Komárom-Esztergom megye 2. számú országgyűlési egyéni választókerületben országgyűlési képviselőjelöltként szeretett volna indulni, azonban nem tudták összegyűjteni a szükséges 500 ajánlást. Ezért négy nő segítségével olyan ajánlóíveket adtak le, amelyen olyan állampolgárok adatai és aláírásai is szerepeltek, akik nem adtak ajánlást a jelölteknek.  

Az így meghamisított ajánlóíveket vagy maga a jelölt, vagy egy általa felkért ember írta alá aláírásgyűjtőként. A két férfi így jogosulatlanul kapta meg az egymillió forintos állami támogatást – tette hozzá a főügyész. Közlése szerint a Tatabányai Törvényszék az egyik képviselőjelöltet előkészítő ülésen – az ügyészség indítványának megfelelően – felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélte, a négy nő közül hármat pénzbüntetésre ítélt, negyedik társukat pedig próbára bocsátotta. Az ő ítéletük jogerős.

A másik képviselőjelölttel szemben tárgyaláson hozott ítéletet a törvényszék, és az ügyészi indítványnak megfelelően őt is felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélte, azonban a vádlott és védője fellebbezett, az ügyészség pedig három nap gondolkodási időt tartott fenn, így ez az ítélet nem jogerős.

(Kiemelt kép: illusztráció) 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.