Véget vethetnek a széthagyott rollerek időszakának

Lehet, hogy hamarosan nem lehet majd csak úgy eldobálni az e-rollereket.

2021. december 14., 15:46

Szerző:

A főváros a kerületekkel együtt szabályozná az úgynevezett megosztott mikromobilitási eszközök, például a kölcsönözhető kerékpárok és e-rollerek tárolását Budapesten – írja az MTI. 

Annak érdekében, hogy a szétdobált rollerek és itt-ott hagyott biciklik problémája megoldódjon, mikromobilitási pontokat hoznának létre, ahol jogszerűen lehetne parkoltatni az eszközöket. Az erről szóló előterjesztés szerdán kerül a Fővárosi Közgyűlés napirendjére.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke kedden arról beszélt, hogy a mikromobilitási eszközöket – mint az e-robogó, e-kerékpár, kerékpár, e-roller és roller – jól lehet kombinálni a közösségi közlekedéssel, jól illeszkednek a zöld, fenntartható közlekedés rendszerébe.

Ugyanakkor sok konfliktust szül az, hogy tárolásuk nincs szabályozva, sokan csak széthagyják a rollereket, ami balesetveszélyes.

Balogh azt is elmondta, hogy a központi szabályozás késik, a főváros ezért a saját eszközeivel próbálja meg szabályozni a kérdést. A terv az, hogy úgynevezett mikromobilitási pontokon lehessen ezeket az eszközöket biztonságosan tárolni. Hosszú távon pedig szeretnék azt is elérni, hogy az eszközök használói egy felületen tudják igénybe venni a közösségi közlekedést és a mikromobilitási szolgáltatást.

Kofrán Gergely, a projekt szakértője elmondta:

a mikromobilitási pontok szolgáltatósemlegesek lennének, és lehetővé tennék a magánkerékpárok ideiglenes elhelyezését is.

A szolgáltatók szerződést kötnének a közterület-tulajdonos önkormányzattal, és díjat fizetnének a tárolásért, az eszközök kijelölt területen kívüli elhelyezése pedig szankcionálható lenne, nemzetközi példák alapján alkalmankénti tízezer forintos büntetést javasolnak, amitől az önkormányzat eltérhet.

A legsűrűbben lakott, belvárosi részeken négyzetkilométerenként 16, az átmeneti zónákban négyzetkilométerenként 12 mobilitási pontot hoznának létre. A külső kerületek pedig eldönthetik, hogy kijelölnek-e egy centrumterületet, ahol mikromobilitási pontokon szeretnék látni az eszközöket, vagy mindenhol engedélyezik az ajtótól-ajtóig közlekedést.

Elmondta azt is, több mint 500 mikromobilitási pont már tervezési fázisban van, várhatóan a jövő év első felében már 100-200 meg is valósulhat.

(Kiemelt kép: Szétdobált elektromos bérelhető rollerek hevernek a Gellért Hotel előtt a téren. Fotó: Nagy Zoltán / MTVA/Bizományosi)

 

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

2023. február 3., 15:44

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.