Halottak napja előtt: húsz százalékkal drágulnak a virágok

Mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha meg akarunk emlékezni a szeretteinkről: a virágok átlagosan húsz százalékkal drágultak.

2022. október 26., 21:53

Szerző:

A virágok és a sírcsokrok ára átlagosan 20 százalékkal emelkedett. Míg a magyar virágok ára stagnál, az euró árfolyama miatt a külföldről beszerzett növényekért 15-20 százalékkal többet fizethetünk – számolt be róla az RTL.hu.

Nem olcsó, de kénytelenek vagyunk megvenni

A csatona megkérdezett vásárlók azt emelték ki, hogy bár nem olcsó, kénytelenek megvenni a virágokat. Egyikük felidézte, tavaly egy szál holland krizantém 600 forintjába került, idén már 800-at fizethet érte.

Az RTL által megszólaltatott virágbolt-tulajdonos szerint a saját termesztésű krizantémnak tartani tudják az árát, mert ebben az esetben nem beszerzésről van szó. „Ha viszont venni kellene, akkor valószínűleg nem ennyiért tudnánk adni, hanem sokkal többért, 800-900 forintért” – magyarázta.

A krizantém a legnépszerűbb a kínálatban, hiszen jól bírja az időjárás viszontagságait, akár két héten át szép marad. A Nemzeti Agrárkamara adatai szerint az éves krizantémmennyiség 60 százalékát októberben és november elején értékesítik a kereskedők.

A krizantém mellett a selyemvirágokra is sokan költenek. Ezek átlagosan 3000 forintba kerülnek most a tavalyi 2500 után. A sírcsokrok már 1500 forinttól is elérhetők, de a nagyobbakért háromezret kell fizetni.

(Kiemelt kép: Debrecen, 2014. október 30. Mécses ég egy síron a debreceni köztemetőben a közelgő mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt 2014. október 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

13:10

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos keresések formálták legnagyobb mértékben az idei év összesített magyar Google-listáját, a felkapott keresések tízes toplistáját Ukrajna vezeti