Horváth Ildikó egészségügyi államtitkárt meglepte, hogy a Magyar Orvosi Kamara büntetné a hálapénz adását és elfogadását

2020. január 16., 19:48

Szerző:

Az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke csütörtökön - Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott - budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, „elkapkodott”, „zavart keltő” a Magyar Orvosi Kamara hálapénz kapcsán tett nyilatkozata. Cser Ágnes szerint méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón közölte, a hálapénz adását és elfogadását döntően etikai kérdésnek tartják, és meglepődtek a MOK javaslatán, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, kriminalizálva azt.

Korszerű MR-készüléket adtak át a Városmajori Szív- és ?
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az államtitkár az egészségügyi béremelésekről és a folyamatban lévő, a reprezentatív szakszervezetekkel folytatott sztrájktárgyalások napokban tartott újabb fordulójáról azt mondta, ez az egyeztető folyamat hozott eredményeket, magas szakmai munkát tett lehetővé. A tárgyalások fontos részét képezik a humánerőforrás-intézkedések és az ágazat bérhelyzete. Jelezte, a Magyar Orvosi Kamara új vezetése által elkészített orvosibér-javaslatot még a reprezentatív szakszervezetek bérajánlásaival is egyeztetni kell, a tárgyalások csak ez után folytatódhatnak.

Cser Ágnes jelezte azt is, hogy rövid időn belül szeretnének megállapodni az orvosi bérfelzárkóztatásban, és fontos, hogy a 2020-as költségvetésben erre már legyen forrás. Szintén fontosnak nevezte az ágazatban dolgozó, de nem egészségügyi végzettségű műszaki-gazdasági területen dolgozók bérfelzárkóztatását; a tárgyalásokon ez is szóba került. Hangsúlyozta, várják az orvosi kamara bértábla-ajánlatát, mert eddig azt nem küldték el számukra, hogy érdemben meg tudják vitatni.

A MOK még hértfőn állt elő a javaslattal, hogy a hálapénzt korrupciónak tekintse és kriminalizálja az Orbán-kormány. „Javaslatunk része, hogy a bértábla teljesülésével a hálapénz adását és elfogadását a büntető törvénykönyvben szankcionálja a jogalkotó” – írta a honlapján a szervezet. 

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.