Hadházy Ákos szerint Simonka György törvénymódosításon keresztül próbálta megúszni a csalássorozat következményeit

2019. december 19., 10:09

Szerző:

„Eddig nem vettem észre, de a Simonka-botrány legdurvább, legfontosabb részletei még csak ezután következnek! A vádirat összefoglalója ugyanis nem csak arról szól, hogy Simonka vesztegetéssel próbálta megakadályozni a nyomozást (erről már írtam korábban), hanem azt is állítja, hogy a fideszes országgyűlési képviselő sikeresen próbált olyan törvénymódosítást elérni, ami csökkenthette a csalássorozat büntetőjogi következményeit”

– írta Hadházy Ákos Facebook-oldalán.

A független országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyészségi irat szerint egy csaló fideszes képviselő a lebukás ellen lobbizott ki törvénymódosítást.

„Persze sok ilyen módosításról tudunk, csak eddig egyikről sem mondta ki az ügyészség ezt hivatalosan”

– tette hozzá a politikus. Megjegyezte, hogy azt nem tudni, kik lehettek azok a bátor bűnüldözők, akik ezt elérték, „azonban az biztos, hogy Polt itt is beavatkozhatott a főnöke védelmében”.

Hadházy Ákos szerint a vádiratban erről az elképesztő tényről csak az összefoglalóban van említés, a vádpontok között azonban csak a NAV nyomozók megvesztegetéséről van szó. A vádirat végén viszont az is szerepel, hogy további két vesztegetési ügyet elkülönítettek a januárban kezdődő per tárgyától, így a törvényhozás megvesztegetésének ügye még jó ideig homályban maradhat.

„Melyik törvény módosítását rendelte meg Simonka és kitől?”

– tette fel a kérdést a politikus.

Hadházy Ákos azt is jelezte, hogy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen Simonka előzetes letartóztatásának elmaradása miatt. Úgy véli, azután, hogy Simonka szabadlábon van, minden bűnöző joggal tiltakozhat az előzetes letartóztatás ellen.  

Simonka György és 32 társa ellen augusztusban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután az ügyészség szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A vádhatóság a fideszes politikust tartja az uniós és a hazai költségvetés vissza nem térítendő támogatásainak megszerzését célzó bűnszervezet irányítójának, de a felesége és az unokahúga ellen is vádat emeltek. Simonka György a harmadrendű vádlott, akire nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a vádhatóság.

A vádirat szerint összesen 24 millió forint kenőpénzt fizetett ki Simonka György azért, hogy leállíttassa azokat az adóhatósági vizsgálatokat, amelyek a cégei ellen indultak.