Hadházy Ákos: Nem láttam Tóth Csabát azoknál a harcoknál, amelyeket a propaganda ellen vívtunk

Bár mindenki feszülten figyeli a zuglói előválasztási kampányt, a képviselő nem érzi a puskaporszagot. Interjú.

2021. szeptember 10., 15:27

Szerző:

Magas fordulatszámon pörög az előválasztás minden körzetben, amelyek közül a legizgalmasabb küzdelem talán Budapest 8-as számú választókerületében zajlik. Itt mérkőzik ugyanis egymással Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, akit a Momentum támogat, illetve a többszörös győztes MSZP-s jelölt, Tóth Csaba. A 168 utánajárt, hogyan értékeli a két jelölt az utóbbi időszak eseményeit és a kampányt. Elsőként Hadházy Ákost kérdeztük, aki belvárosi irodájában fogadott minket.

A legutóbbi beszélgetésünkkor ön meg akart győzni, hogy Zuglóban nem durvult el az előválasztási kampány, nincs konfliktus, minden csupán az egészséges versenyhelyzet része. Az ellenzéki választópolgároknak – akik ideális esetben a teljes ellenzéki szövetségben bíznak – most mégis azt kell látniuk, hogy Zuglóban feljelentés, etikai vizsgálat, lejáratás folyik. Még mindig kijelenti, hogy nem parázslik a hangulat a Budapest 8-as választókerületben?

Az ellenfelem ezt szeretné érzékeltetni, de nem örülök, amikor a sajtóban olyanokat olvasok, hogy Zuglóban nagy a csetepaté. Tartom magam a korábban elmondottakhoz: az előválasztás egy speciális műfaj, ahol versengünk és vitázunk, és vannak véleménykülönbségek a jelöltek között Ugyanakkor egy politikai oldal, az ellenzék tagjai vagyunk. Az az előnyös, ha ez minél inkább látszódik. Amikor nemrég Tóth Csaba képviselő úr emberei az Örs vezér téren szembesíteni próbáltak az egyik aktivistám állítólagos múltja miatt, akkor rájöttem, hogy szeretné, ha itt más dolgokon lenne a hangsúly. Azt meg a sajtónak sugallta, hogy valamiféle állítólagos sötét folttal a múltamban jól le fog járatni. Nem ezzel kellene foglalkozni, inkább azzal, miben különbözik a politikánk.

Tehát nem érzi, hogy valamilyen szinten ön is hozzájárul a kialakult hangulathoz?

Én a kampány alatt egyetlen új – de nagyon fontos – ügyre hívtam fel a figyelmet, a zuglói telekeladási ügyre. Azt ígértem korábban, hogy most nem fogok Zuglóban gyanús ügyek után kutatni, és ehhez tartom is magamat. Az indulásommal viszont azokra az esetekre szeretnék a tőlem telhető legerősebb reflektorral rávilágítani, amelyeket a független sajtó derített fel, mégsem volt sem politikai, sem jogi következménye. Egyébként ezt a kijelentésemet sokan félremagyarázták. Voltak, akik szerint Tóth Csaba valamivel sakkban tart, és félelemből nem akarom őt támadni. Erről persze nincsen szó. A zuglói telekeladás ügye viszont egy határidős történet volt, hiszen augusztus végén derült ki, hogy a Gazdasági bizottság egy bőven áron aluli, 700 millió forintos telekeladást akar eszközölni Tiborcz István üzletfelének. Ezzel nem lehetett várni, azonnal szóvá kellett tenni.


Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu

A Tiborcz István üzlettársának eladott telek ügyében Horváth Csaba, Zugló polgármestere és a kerületvezetés cáfolták az ön kijelentéseit. Azt is mondták, eltekintenek a feljelentéstől, amennyiben bocsánatot kér. Ön azonban tudatosan vállalta a nyilvános jogi következményeket, amelynek tükrében immár tényleg jogosan mondhatják a választópolgárok, hogy forrnak az indulatok Zuglóban. Ha egyszer bizonyítani tudták, hogy nem úgy történt ez az egész, ahogy ön felvázolta, miért nem kért bocsánatot?

A feljelentés egy kommunikációs trükk volt. Semmit nem cáfoltak abból, amit én elmondtam, ezek tények. Az egyik utolsó értékes telkét akarja értékesíteni a zuglói önkormányzat úgy, hogy ez a lakosoknak nem érdeke. A zuglói emberek nem szeretnének oda újabb lakóparkokat. Az is tény, hogy Tiborcz István üzletfelének adják el. Az is tény, hogy az eddigi 830 millió forintra becsült érték helyett 700 millió forintért értékesítették. Valóban meghirdették, de a Népszava és a Magyar Nemzet nem számít széleskörű hirdetési felületnek. Stikában akarták eladni, hiszen nem a nagyobb nyilvánosságot adó képviselőtestület, hanem a Gazdasági bizottság elé vitték az ügyet. Viszont a bizottság elhalasztotta a döntést, ami nagyon jó és pozitív irány. Sőt miután összehívtak egy rendkívüli testületi ülést, azon sem jelentek meg a képviselők. Horváth Csaba azt mondta, hogy majd az előválasztás után kerül újra napirendre a téma. Nos, annak borzasztó üzenete lenne az eddigieken felül is. Alátámasztaná az állításomat, hogy stikában szeretnék lebonyolítani. Megvárnák, amíg csillapodik a reflektorfény. Egy ellenzéki kerületnek kötelessége a lehető legnagyobb nyilvánosságot biztosítani az ilyen horderejű döntések számára. A telekeladásnál mindig hatalmas hasznok keletkeznek, amelynek mértéke mindig politikusi döntéstől függ. Úgy tűnik, ettől az ügytől valamiért ideges lett a polgármester úr, ami zavar engem, de szó sincs csetepatéról. Egy szakmai vitáról beszélünk.

A zuglói kerületvezetés mégiscsak jogi útra vitte ezt a történetet. Ennek mi az üzenete?

Semmi. Ez egy szimpla kommunikációs trükk.

Milyen kimenetelre számít?

2013 óta már több száz ügyet tártam fel az embereknek, ezek között nagy politikusokkal kapcsolatban is hangoztattam komoly állításokat. Ennek ellenére az elmúlt nyolc évben egyetlen vesztes perem sem volt. Nyolc év alatt egyetlen ügyben marasztaltak, de ott a sérelmezett nyolc állításomból csupán egyet marasztalt a bíróság, azt is csak azért, mert az egyik alátámasztó dokumentumot egyszerűen elvesztettem.

Beszéljünk a másik aktuális témáról: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egyik zuglói kitelepülésén egy lófej maszkot viselő aktivista is megjelent. Az MSZP szerint a lófejjel Tóth Csabát akarták ábrázolni, ráadásul azt mondták, ez az ön kampánya részeként történt. Az ellenzéki szövetség korábban világosan kikötötte, hogy nem szabad ez ellenfelet lejáratni az előválasztáson. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt lófejes incidensével nem ez történt?

Tóth Csaba téved, amikor azt gondolja, hogy a kétfarkúak egy lóhoz hasonlították. Ráadásul az én szórólapjaimat is összefirkálták.


Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu

Ez igaz, de azért az MKKP nyíltan és hivatalosan önt támogatja az előválasztáson. Ez alapján nem lehetett mégis jogos, amikor az MSZP ön ellen kezdeményezte az etikai eljárást?

A kétfarkúak semlegesnek tűnnek, hiszen el is mondták, hogy „Tóth Csaba nem olyan gáz". Tóth Csaba kommunikációs stratégiája, hogy összeférhetetlen, kellemetlen alakként szeretne beállítani, de nem érzem a puskaporszagot és az állítólagos feszültséget, amikor a zuglói utcákon sétálok.

Tehát nem sikeres ez a kommunikációs stratégia?

Nem gondolom, hogy Zuglóban sikeres, és nem is szeretnék ezzel többet foglalkozni.

Tóth Csaba ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy bebizonyosodott, önt nem érdekli semmi, csak a politikai ellenfele lejáratása. Nem tart attól, hogy a választópolgárok egy része mostanra valóban így látja?

Kíváncsi vagyok, hogy mikor és mivel járattam le Tóth Csabát. A korrupciós ügyeket nem én találtam, hanem a megmaradt magyar független újságírás. Részletesen tárták fel például a zuglói parkolóórák fideszes és szocialista együttműködésben szőtt történetét. De ilyen a parkfenntartási ügy is, hogy miként választanak az ajánlatokból a parkfenntartási szerződésnél. Ehhez képest ezekben az ügyekben a képviselő úr nem szólalt meg, pedig vernie kellett volna az asztalt. De nem láttam a törekvést erre az irgalmatlan sok fideszes, országos esetnél sem, pedig ő a parlament Gazdasági bizottságának az alelnöke. És nem láttam azoknál a harcoknál sem, amelyeket a tisztességes játékszabályokért, a propaganda ellen vívtunk. Nem láttam tüntetéseken sem. Nem emlékszem tehát lejáratásra. Rólam ezzel szemben valóban megjelent például egy lejárató szórólap.

Akkor kérem, cáfolja Tóth Csaba kijelentését, és mesélje el, mi érdekli önt valójában Zuglóban.

Másról sem beszélek. Egy helyi képviselőnek különösen oda kell figyelni a helyi körzetére, de nem az a feladata, mint egy polgármesternek, és nem is a polgármester fölött kell állnia. Képviselőként természetesen fokozott figyelmet fordítok majd a zuglói ügyekre, legyen az akár a korrupció. Viszont egy képviselő országos politikát csinál, az a feladata, hogy olyan törvényekért dolgozzon, amelyek az egész országnak jók. Ami az országnak jó, az Zuglónak is jó. A zuglói polgárok egészen markánsan elmondták az elmúlt három választáson, hogy változást akarnak. Ez a változás nagyon egyszerűen leírható: azt akarják, hogy legyen jogi következménye a politikusbűnözésnek és azt is akarják, hogy a következő kormány ne csak az előző kormány bűneit nézze, hanem tegyen meg minden azért, hogy a kapzsi emberek ne tudjanak hozzáférni a pénzekhez. Ezt várják a zuglóiak, ezt tudom ígérni. Úgy érzem, mintha Tóth képviselő úr nem beszélne eleget a zuglói emberekkel. Én például nagyon sokat beszéltem velük, és nem hallottam olyat, aki azt mondta volna, hogy Zuglóban nagyon sok új lakóparkot szeretne látni, mert szeretné, ha még több autó lenne reggelente a csúcsforgalomban.


Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu

Mit gondol, mégis milyen hatása lesz ennek a feszült kampánynak az előválasztás után a zuglói közösségre?

Remélem, semmilyen. Bízom benne, hogy mindenki komolyan gondolja az előválasztás lényegét, miszerint a nyertes mögé be kell állni. Ha Tóth úr nyer, nem fogok kampányolni neki, de utána nem fogok vele foglalkozni. Az egész országra nézve egy kicsit rizikósnak tartom azt az elképzelést, hogy az aktivisták nem támogatnák később azt a győztest, aki nem a preferáltjuk volt az előválasztáson. Ez baj lenne, mert nagyon kell az aktivista. Létkérdés, ugyanis semmi másunk nem lehet, nincs pénzünk. Reklámhelyből csak annyi van, amennyit a Fidesz megenged, a tévébe nem mehetünk be, egyetlen dolog tudja ezt tehát kompenzálni: az aktivisták.

Jól tudjuk, hogy több ajánlást gyűjtött össze, mint Tóth Csaba?

Igen, a kollégáim ezt jelezték.

Mit érzett, amikor megtudta?

Az azért látszik, hogy Tóth úr elég sok pénzforrást belefektetett, hogy diákmunkásokat is kiállítson minél több helyre. Nekem csak önkéntes aktivistáim vannak, akiknek nagyon köszönöm a munkát. Ehhez képest nagy megtiszteltetés, hogy több aláírást gyűjtöttem.

Az etikai eljárás indításával sokan gondolhatják, hogy ön mostanra konfliktusban áll a teljes MSZP-vel. Mit gondol, feloldható ez az ellentét?

Sajnálnám, ha emiatt az MSZP neheztelne rám. Ez azt jelentené, hogy nem teljesen értették az előválasztás lényegét, vagy nem gondolták teljesen komolyan. Egyébként úgy tudom, hogy az MSZP-ből is többen próbálták lebeszélni Tóth Csabát erről az etikai beadványról.

Akkor az esetleges kormányváltás után tiszta lappal indítanak a párttal?

Sose az érdekel, ki mit mond, inkább az, hogy ki mit csinál. Az MSZP már volt nagyon jó szövetségesem az Európai Ügyészségről szóló aláírásgyűjtésnél. Ha azt látom, hogy helyesen politizálnak, akkor remélem, semmi akadálya nem lesz az együttműködésnek.


Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes a 168-nak adott interjújában a következőket nyilatkozta önről: „Kicsit úgy érzem, Hadházy Ákos néha a könnyebb és gyorsabb oldalát fogja meg a dolgoknak. A politika nemcsak arról szól, hogy elmegyünk a tévébe, és valakiről mondunk valamit". Erre mit reagálna?

Az ellenzéki politika arról is szól, hogy elmegyünk a tévébe, és ott próbálunk sok dolognak nyilvánosságot biztosítani. Az ellenzéki politikában gyakorlatilag ez a lényeg, hiszen a kormányzati politikában tevékenyen tudunk eredményt elérni. Abban egyetértek vele – de nem nekem kell ezt a kritikát címezni –, hogy borzasztó kevés lenne, ha csak erről szólna a politika. Sajnos valóban látok egy olyan tendenciát, mintha az ellenzéki politikusok a tevékenység csúcspontjának gondolnák, hogy bemennek esténként az egyetlen megmaradt független médium beszélgetős műsorába. Emlékeztetném Kunhalmi Ágnest, hogy én például az ATV-be tiltakozásként nem megyek be, mivel elvette a méltatlanul kiszorított Klubrádió frekvenciáját. Sok más lehetősége van egy képviselőnek, és én sokat is tettem. Például menni kell vidékre, és nemcsak a kampányban. Össze tudtam gyűjteni rengeteg konzultációs ívet, amelyben vizualizálni tudtuk, hogy mennyi embernek van elege a propagandából. Az pedig egészen egyértelmű, hogy amennyiben a korrupció ellen akarunk valamit csinálni az ellenzékben, egyetlenegy dolgot tudunk tenni: minél többször minél több helyen elmondani, bemutatni az ügyeket. Muszáj érzékeltetni az emberekkel a korrupciós esetek volumenét.

Rengeteg ügyet feltár egyszerre, egyesek szerint túl sokat. Nem hátráltatja a mennyiség abban, hogy végig is vigye őket?

Ma már újságírók sem tudnak ügyeket végigcsinálni, mert egyszerűen rengeteg a botrány, és gátlástalanul, nyíltan megy a lopás. Azzal, hogy nagyon sok esetet bemutatok, valójában egyetlen dologra szeretném felhívni a figyelmet: az uniós pénzek ellopására, amelyet egy kiépített, szisztematikusan erre szakosodott hálózat végez már évek óta.

(Kiemelt kép: Hadházy Ákos politikus, független országgyűlési képviselő interjút ad a 168.hu-nak 2021. szeptember 7-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)