Hadházy Ákos: Ez itt kérem egy kutatóközpont

Elvileg az akut miokardiális infarktuson átesett, ezen belül is a magasabb kockázatot képviselő, diabetes mellitusban szenvedő egyének kezelésére szolgáló kutató központot látunk az épület földszintjén.

2023. május 12., 13:33

Szerző:

Ez kérem itt  egy „kutatóközpont” Balatonfüred legelegánsabb részén, néhány méterre a Jókai villától, ahol evileg infarktuson átesett betegek rehabilitációjának kutatására kapott három építőipari cég 820 millió forint EU-s pályázati pénzt, írja Hadházy Ákos Facebook oldalán. Ennek a 16 lakásos társasház földszintjén 12 hónapig folytak tudományos kutatások. A képviselő azt írja, hogy az épületet már el is adták, és a helyszínen magánklinika működik. „Amikor ártatlanul a kutatóintézetet kerestem a recepciós hölgyeknél, senki nem is hallott róla.”

Az ULTRA PROJEKT Építőipari és Szolgáltató Kft., a HÍD TRANSZ Építőipari és Szolgáltató Kft. és a Somogyi Udvar Szolgáltató Kft. 819 671 398 Ft Eu-s forrást nyert akut koronária szindrómán átesett betegek komplex rehabilitációs kezelésének kidolgozására. A 2019.12.31-én lezárult projekt  műszaki- szakmai eredménye: „Az akut miokardiális infarktuson átesett, ezen belül is a magasabb kockázatot képviselő, diabetes mellitusban szenvedő egyének kezelésére fejleszt egy olyan komplex terápiát és know-how-t, amely jelenleg nem fellelhető Magyarországon, nem alkalmazott a terápiás gyakorlatban. Az Ultra projekt keretében megvalósuló nemzetközi jelentőségű kutatási program lefolytatása mellett Balatonfüreden megépítésre kerül egy alapvetően egészségügyi kutatások megvalósítására alkalmas kutatóközpont, illetve beszerzésre kerülnek a kutatás megvalósításához szükséges orvosi berendezések és eszközök. A megfelelő berendezésekkel ellátott kutatóközpont funkciójában hiánypótló beruházás a régióban, ugyanakkor indokoltságát az támasztja alá, hogy a térségben sok, a kardiológiához kötődő kutatás és intézmény található. A beruházásnak köszönhetően, a projekt hatására 17 kutatói munkahely jön létre a konzorciumban” – olvasható a Ultra projekt oldalán

Hadházy úgy fogalmaz, hogy a kutatáshoz szükséges orvosi eszközök leírásánál pedig még arra sem vették a fáradtságot, hogy kivegyék ezt a mondatot, ami „A pályázat keretében megvalósítani tervezett és a további kutatások során is használt eszközök, gépek, berendezések beszerzése és kialakítása. (itt Zoli döntése szükséges arról, hogy a Rextra ajánlatában szereplő „alap” berendezéssel, vagy a „mobil műtő” változattal szerepeljenek az eszközök, és a döntés szerinti részt kell beemelni ide)".

(Kiemelt képünkön: Hadházy Ákos Balatonfüreden a 16 lakásos társasház előtt, aminek a földszintjén kutatóközpont működött. Forrás: Hadházy Ákos Facebook oldala)