Hadházy: A Fidesz megszállja a bíróságokat is

Miután Hajas Barnabást ítélkezési gyakorlat nélkül nevezték ki bírónak, Hadházy Ákos a csütörtöki Keljfeljancsiban azt nehezményezte, hogy alig esik szó a bíróságok kormánypárti bekebelezéséről. 

2021. június 3., 10:41

Szerző:

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő arról beszélt az 168 műsorában Fiala Jánosnak: agyonhallgatták azt a témát, hogy immár a bíróságok felett is átvette a Fidesz az irányítást, ugyanis bíróvá nevezték ki azt a Hajas Barnabást, aki korábban államtitkár és kabinetfőnök is volt. Hadházy szerint az ítélkezési gyakorlattal nem rendelkező Hajas valószínűleg a kúriára tart.

A képviselő nehezményezte, hogy emellett a sajtó és a közvélemény is keveset foglalkozott az üggyel, pedig Hajas két hónapja mondott le igazságügyi államtitkárként, és sokáig Trócsányi László igazságügy-miniszter kabinetfőnöke volt. „Az alapítványi és a Fudan-botrány mellett már a bíróságokat is saját ellenőrzése alá vonja a kormány. Korábban kinevezték a Kúria elnökének Varga Zsolt Andrást, aki Polt Péter jobbkeze volt, és nagyon közel áll a Fideszhez. 2018-ban bíróvá tették meg azt a Patyi Andrást, aki a Választási Bizottság korábbi elnöke volt, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztját is betöltötte, és gyanítom, hogy piszkos ügyekben is részt vett.”

Hadházy Ákos szerint ezek a mérföldkövek a diktatúra felé vezetnek.

A politikus leszögezte, hogy a politikai teljhatalom mellett hétköznapivá vált a korrupció is. „Ami ellen dolgozom, az a lopás. Ez a velejéig beleég az emberek lelkébe, mert azt, amit maguk körül érzékelnek, nagyon frusztrálja őket. A lopás elleni küzdelem a legnagyobb politikai feladatom. De az is nagyon fontos, hogy a jelenlegi politika eszközként használja az embereket, nem pedig a jólétük a cél. A kormány nem veszi tudomásul, hogy az emberek nem azért jöttek a világra, hogy meggazdagodjunk rajtuk. A két legnagyobb kincset, a tudást és az egészséget veszi semmibe a mai politika.”

 

De ha ez nem lenne elég, a képviselő úgy érzi, hogy az ellenzéki politikusokat is már leginkább csak az osztozkodás foglalkoztatja a 2022-es választásokkal kapcsolatban.

„Amit a választójogi törvények változtatásával a Fidesz létrehozott, azzal kényszerhelyzetbe hozza az ellenzéket, és ezt nem kellett volna tudomásul venni. Tüntetni kellett volna ellene, nyomást kellett volna gyakorolni az államra. Ugyanis ha egy-egy gonoszságot elfogadunk, akkor azt még nagyobb követi. Az elmúlt 10 évben ezt nem tanulta meg az ellenzék” – mondta Hadházy.

Hozzátette: „Ha egyszerre kebelezte volna be a Fidesz az oktatást, a médiát, a bíróságot, akkor minden bizonnyal olyan tiltakozások lettek volna, amelyek ezt nem teszik lehetővé. Bár most az ellenzéknek alapvető feladata, hogy leváltsa a kormányt, mégsem lenne szabad az Ellenzéki Összefogásnak kompromisszumokat kötni a tárgyalások során. Az összefogás akkor nyerhet, ha az emberek elhiszik, hogy mindent merőben másképp fogunk csinálni, mint a Fidesz. Azon kell dolgozni, hogy az emberek ne azt érezzék, csöbörből vödörbe estek, és csak a címkét cserélték le. Óriási hiba azt gondolni ellenzékben, hogy kizárólag azért nyerni fognak, mert összefogtak.”

Hadházy Ákos arról is beszélt: tudja, hogy Zuglóban jelenleg ő nyerné meg az előválasztásokat a szocialista országgyűlési képviselő Tóth Csabával szemben. Számára fontos, hogy úgy kerüljön a parlamentbe, hogy annak súlya is van. „Ha viszont nem nyerem meg ezt a mandátumot, akkor is megmaradok a korrupció elleni küzdelmemnél.”

 (Kiemelt kép: Dimény András/168)