Ha elbukik a Sinopharm, titokban harmadik oltás kell

Rusvai Miklós virológus hallott már olyanról, aki nem termelt ellenanyagot a két Sinopharm-vakcina után, ezért – titokban – egy harmadik injekciót is kapott. Ennek mindig másnak kell lennie, mint a kínai oltóanyag.

2021. június 5., 12:30

Szerző:

A virológus az atv.hu számára elmondta, bár hivatalosan nem tehetik meg az orvosok, de hallott már olyan esetről, amikor ellenanyag hiánya miatt valaki egy 3. oltást is adott a páciensének, és olyanról is tud, aki Romániába ment át a harmadik adagért.

Rusvai Miklós szerint a 60 év felettiek közül minden 5. embert érint, akit Sinopharmmal oltottak, hogy nem alakult ki kellő immunválasz. Ez az összes oltotthoz képest 15-20 százalékot jelent.

 „Az immunválasz egyénfüggő, és a korral arányosan nő az esélye, hogy az immunrendszer nem reagál megfelelően."

A virológus szerint az a legjobb, hogy ha nem tudjuk tesztelni az ellenanyag szintjét, akkor úgy viselkedjünk, mintha nem lennénk védettek. Ha a 2. dózis kínai vakcina után 4 héttel valaki megméreti az antitestest választ, de nincs neki, akkor a neves szakember szerint minél hamarabb be kel adatni még egy adag vakcinát. méghozzá úgy, hogy a 3. dózis vakcinának más típusúnak kell lennie.

(Kiemelt kép: Szentendre, A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fecskendő Hasitz Ágnes háziorvos szentendrei rendelőjében 2021. február 27-én. MTI/Mohai Balázs)