Gyorgyevics a Magyar Zene Házáról: Nincs kispórolva sem az anyag, sem a kreativitás

A Liget-projektért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint az épület alacsony fogyasztású lesz. 

2021. március 4., 09:14

Szerző:

Szerkezetkész állapotban van a Magyar Zene Háza, jelenleg a belső munkák folynak, így 2021 év végén már megnyílhat - mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a 168.hu felületén futó Keljfeljancsi című műsorban.

Mint mondta, annak érdekében, hogy a ligetet ne kelljen teljes egészében körbe keríteni, ütemezetten folyik a felújítás. A vezérigazgató szerint éppen ezért az egész képet kell majd megnézni. - Néha olyan, mint amikor a festő felfesti a kék alapszínt a vászonra, majd mögé állnak és megkérdezik, hogy ez mi?, miközben a mű még nincs is kész - fogalmazott.

Gyorgyevics Benedek szerint érdekes kihívások elé állítja őket a beruházás, mert az innovatív ötletek kivitelezése nem egyszerű. Állítása szerint az épület minden elemében úgy néz ki, ahogy az előzetes látványterveken, ez pedig igen ritka a hasonló beruházásoknál. 

A beruházásról azt mondta, a fajlagos költségei magasnak mondhatók, "nincs kispórolva sem az anyag, sem a kreativitás", de reméli, ha a későbbiekben egy külföldi három napra ellátogat Budapestre, akkor ezt az épületet is szeretné majd megnézni. Mint mondta, az egész költségvetést "forintra fillérre" ismeri. - A tervezéstől az üzemeltetésig mindenért felelünk, nincs lehetőségünk elfutni a szalagátvágás után - mondta Gyorgyevics. Hozzátette, fontos volt, hogy a Magyar Zene Háza működtetése a későbbiekben se rójon hatalmas terheket a fenntartóra, ezért "nagyon alacsony fogyasztású lesz, a cél az volt, hogy a fenntartása és működtetése racionális költség legyen".

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.