Győrben egy percig tartott a rendkívüli közgyűlés, napirendre sem vették a rabszolgatörvény elutasítását

2019. január 25., 19:15

Szerző:

Mindössze egy percig tartott a győri közgyűlés pénteki rendkívüli ülése, amelyet a fideszes Borkai Zsolt polgármester hat ellenzéki képviselő kezdeményezésére hívott össze. Neupor Zsolt és Glázer Tímea (DK), Fodor Roland (Jobbik), valamint Pollreisz Balázs, Juhász István és Varga Márk (MSZP) azt akarták elérni, hogy a közgyűlés utasítsa az önkormányzati cégek vezetőit, hogy ne alkalmazzák a Munka törvénykönyve rabszolgatörvény gúnynéven ismert módosítását, amely 400-ra emelte az elrendelhető túlóra számát – írja a Kisalföld.

A testület öt igen szavazattal, 16 nem ellenében elutasította a napirendet, így a tárgyalás el sem kezdődött. Emiatt a hallgatóság közül többen kiabálni kezdtek, többek között azt, hogy „Szégyelljétek magatokat!”.

Az ellenzéki képviselők az ülés után sajtótájékoztatót tartottak, ahol arról beszélte, hogy a Fidesz és Borkai Zsolt „gyáván megfutamodott” a kérdés megvitatása elől.

Borkai Zsolt polgármester a lapnak azt nyilatkozta, hogy a győri közgyűlésnek nem feladata országos politikai ügyekkel foglalkozni, többek között ezért szavazták le a napirendet. Megjegyezte, hogy az ellenzéki képviselők valószínűleg a Munka Törvénykönyve mellett a győri önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát sem ismerik, mert aszerint az önkormányzati cégek vezetőit a polgármester utasíthatja, nem pedig a közgyűlés.

Borkai Zsolt
Fotó: Facebook

19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.