Győrben egy percig tartott a rendkívüli közgyűlés, napirendre sem vették a rabszolgatörvény elutasítását

2019. január 25., 19:15

Szerző:

Mindössze egy percig tartott a győri közgyűlés pénteki rendkívüli ülése, amelyet a fideszes Borkai Zsolt polgármester hat ellenzéki képviselő kezdeményezésére hívott össze. Neupor Zsolt és Glázer Tímea (DK), Fodor Roland (Jobbik), valamint Pollreisz Balázs, Juhász István és Varga Márk (MSZP) azt akarták elérni, hogy a közgyűlés utasítsa az önkormányzati cégek vezetőit, hogy ne alkalmazzák a Munka törvénykönyve rabszolgatörvény gúnynéven ismert módosítását, amely 400-ra emelte az elrendelhető túlóra számát – írja a Kisalföld.

A testület öt igen szavazattal, 16 nem ellenében elutasította a napirendet, így a tárgyalás el sem kezdődött. Emiatt a hallgatóság közül többen kiabálni kezdtek, többek között azt, hogy „Szégyelljétek magatokat!”.

Az ellenzéki képviselők az ülés után sajtótájékoztatót tartottak, ahol arról beszélte, hogy a Fidesz és Borkai Zsolt „gyáván megfutamodott” a kérdés megvitatása elől.

Borkai Zsolt polgármester a lapnak azt nyilatkozta, hogy a győri közgyűlésnek nem feladata országos politikai ügyekkel foglalkozni, többek között ezért szavazták le a napirendet. Megjegyezte, hogy az ellenzéki képviselők valószínűleg a Munka Törvénykönyve mellett a győri önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát sem ismerik, mert aszerint az önkormányzati cégek vezetőit a polgármester utasíthatja, nem pedig a közgyűlés.

Borkai Zsolt
Fotó: Facebook

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.