Gulyás Gergely nem tud arról, hogy Simonka György saját érdekében lobbizott volna a kormánynál

2019. december 19., 12:07

Szerző:

Rendhagyó kormányülés volt a szerdai – kezdte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfót. A kormányfő, Orbán Viktor betegsége miatt nem tudott rajta részt venni, távollétében Varga Mihály miniszterelnök-helyettes vezette azt. A miniszter a későbbiekben megjegyezte, hogy nincs szó komoly betegségről, a miniszterelnök lázas.

Gulyás Gergely szerint hiba volt a győri gyerekgyilkost feltételesen szabadlábra helyezni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón közölte, hogy a két gyerek még mindig élne, ha nem engedik ki a férfit a fegyházból.

A tárcavezető úgy véli, hogy az alapeljárásban is indokolatlanul enyhe büntetést hoztak a férfival szemben, aki néhány éve életveszélyes sérüléseket okozott feleségének, miután kalapáccsal ütötte az asszony fejét. Gulyás Gergely közölte azt is, hogy vizsgálni kell a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségének kizárását emberölésnél.

Kormányinfó
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem ratifikálja a magyar kormány az Isztambuli Egyezményt. A miniszter úgy látja, hogy a benne foglaltakat Magyarország már mind megtette. Azt nem tudja a kormány elfogadni, hogy az egyezmény szerint társadalmi nemek vannak, nem pedig férfi és női nem.

79 milliárd forintot biztosít a kormány az egészségügyi ellátásra, ebből 43 milliárd forintot szánnak a kórházak adósságállományának rendezésére. Ezután viszont közvetlenül a kormány tárgyal majd a beszállítókkal. 13 kórház esetében pénzügyi felügyelőt rendeltek ki a hasonló helyzeteket megelőzése érdekében.

 

Nem lesz új Nemzeti Alaptanterv, inkább a jelenlegit fogják módosítani.

Gulyás Gergely érdeklődésre közölt, hogy nem lesz kormányátalakítás.

Arra a kérdésre, hogy kifizeti-e a kormány a hiányzó 20 milliárd forintot a Biodóm befejezésére, Gulyás Gergely azt felelte, hogy várják, hogy a FÁNK meghívja a kormányt a létesítmény megnyitójára. Ennek előzménye, hogy a fővárosi önkormányzat úgy döntött, a jövőben nem finanszírozza a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómját. 

Gulyás Gergely miniszter szerint álhír, hogy Simonka György fideszes képviselő lobbizott volna a bűncselekmény feltételeinek és büntetési tételének módosítása, illetve a kedvezőbb elbírálás érdekében. A miniszter kijelentette, hogy nem tud arról, hogy lobbizott volna Simonka emiatt a kormánynál.

Lesz béremelés a rendvédelmi szerveknél és a tűzoltóságoknál dolgozók számára, de konkrét időpontot még nem mondott Gulyás Gergely. Valamikor az egészségügyi béremelésről is születik döntés.

Elképzelhető, hogy még idén lesz kormányülés.

Az orosz hátterű bank épületvásárlási terveivel kapcsolatban azt mondta a miniszter, hogy minden nemzetközi intézményt szívesen látnak Budapesten.

Nincs terv a déli határkerítés bővítésére, Gulyás Gergely szerint a határőrség el tudja látni a feladatot.

Bizonyára jobb, ha többször kívánnak többször Boldog karácsonyt, mint egyszer – indokolta Gulyás Gergely, miért jelent meg több alkalommal is fizetett állami karácsonyi hirdetés ugyanazon lapban.

(A Magyar Hang és az Index nyomán.)

16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.