Rasszista, cigány- és szegényellenes mesefilm került fel egy magyar Youtube-csatornára

Mocsokban élő, tanulatlan szegényekről szól a Tomi mesék Tomi családja című epizódja. A szereplők ráadásul a romákról szóló sztereotípiákhoz hasonlóan beszélnek – állítja a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene nevű jogvédő szervezet.

2021. szeptember 19., 14:11

Szerző:

"Ez a tartalom minden, amit ma rasszista előítéletként ismerünk, de van benne bőven más probléma is, hiszen sértő az ábrázolás az örökbefogadó családokkal, de akár a hajléktalan emberekkel szemben is. A mese azt tanítja a gyerekeknek, hogy a roma emberek tanulatlanok, koszban-mocsokban élnek, az idősekkel a kutyánál is rosszabbul bánnak, és csak a segélyért tartják őket az udvar végében. Az, hogy amúgy az alaphelyzet mennyire ijesztő, (bármikor elvihetnek az örökbeadó szüleid a horrorba otthonról), egy következő szintje ennek a gyerekmesének szánt rémálomnak" – írja a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene közösségi oldala az egy hét alatt 156 ezerszer letöltött epizódról. 

„A KerekMese (más formában: Kerek mese) 2012-ben indult magyar internetes rajzfilm- és 2D-s számítógépes animációs sorozat, amelyet Vass Mónika rendezett. Az animációs játékfilmsorozat forgatókönyvét Vass Mónika és Tavaszi László írták. Műfaja oktató- és zenés filmsorozat. A webfilmsorozat Magyarországon 2020 óta a Kerekmese weboldalán tekinthető meg, és DVD-n jelent meg, valamint az M2 is műsorára tűzte a sorozat 1. évadát" – idézi a sorozatról szóló Wikipedia-szócikket a poszt.

Talán nem valósul meg közösség elleni uszítás bűncselekmény, de ettől még ugyanúgy elfogadhatatlan. Ráadásul kisgyerekeknek készült, így az ENSZ gyerekjogi egyezményén is szöges bakanccsal tapos az opusz, amennyiben sérti a gyerekek egészséges testi-lelki fejlődéshez való jogát, na meg még egy sor egyéb jogukat, felsorolni is hosszú lenne. A Youtube közösségi elveit pedig már ne is firtassuk. A készítőknek magánszemélyek és szervezetek is jelezték már, hogy ezt a tartalmat azonnal el kell távolítani, eddig hiába. Nos, ettől tényleg megvédhetné valaki a gyerekeket, garantálhatóan károsabb, mint a szivárvány" – foglal állást az áldozathibáztatás elleni szervezet az epizóddal kapcsolatban.

 

(Kiemelt kép: Jelenet a Tomi családja című rajzfilmepizódból. Forrás: KerekMese Youtube)