Magyarországra is eljuthat a gyerekeket fertőző májgyulladás

Megugrott a 10 év alatti kisgyermekeknél a súlyos májgyulladást okozó adenovírusfertőzések száma az Egyesült Királyságban. Azt viszont nem tudják miért pont most jelent meg és miért a gyerekeket érinti.

2022. május 4., 09:38

Szerző:

Dr. Dezsőfi-Gottl Antal, a Semmelweis Egyetem docense az RTL Klub Reggeli című műsorában arról beszélt, hogy az adenovírus nem újdonság, csak leginkább nem májgyulladást, hanem hátha, influenzaszerű tüneteket és hasfájást szokott okozni. A szakértő szerint ritka esetekben eddig is megtámadta a májat a legyengült immunrendszerű betegeknél, de az most újdonság, hogy az Egyesült Királyságban magasabb számban okoz súlyos kimenetelű májgyulladást a 10 év alatti gyerekeknél. Dr. Dr Dezsőfi-Gottl Antal számítani kell rá, hogy Európa több országához hasonlóan Magyarországon is meg fog jelenni a vírus. Dr. Dezsőfi-Gottl Antal, a Semmelweis Egyetem docense az RTL Klub  Reggeli című műsorában. 

Szülőként érdemes odafigyelni az intő tünetekre:

„ami a májra jellemző tünet, hogy sárgává válnak a gyerekek, először a szemük sárgul be, aztán a bőrük is” Ilyen esetben sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Dr. Dezsőfi-Gottl Antal számítani kell rá, hogy Európa több országához hasonlóan Magyarországon is meg fog jelenni a vírus.

 

(Kiemelt kép: Egy férfit beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 3-án.
MTI/Vajda János)

Tegnap 15:49

Az elhíresült lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az Integritás Hatóság 324 bejelentésből 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le. 

Tegnap 15:01

Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.  A rekkenő hőség elviselésében fokozott szerepet kap a légkondicionálás, ám annak intenzív használata jelentős terhelést ró a magyar villamosenergia-rendszerre.