Gyárfást Tamást kitiltották a FINA-rendezvényekről

A Nemzeti Sport információi szerint a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) Gyárfás Tamást eltiltotta minden FINA-rendezvény látogatásától. A végrehajtó bizottság a büntetőügyében esedékes jogerős bírósági döntés megszületéséig tiltotta el az Úszószövetség volt elnökét. 

2021. május 4., 20:30

Szerző:

A magyar sportvezető, aki korábban a FINA alelnöke is volt, és formálisan most is – 2009 óta folyamatosan – tagja a világszövetség vezetőségének, egyetlen, a FINA vagy tagszövetségei által rendezett vízisport eseményre sem mehet be – írta a Nemzeti Sport. Ez azt jelenti, hogy a május 10-én kezdődő budapesti Európa-bajnokságon sem látják őt szívesen.

Mindez azért is érdekes, mert az Európai Úszószövetség (LEN) tavaly novemberi online közgyűlésén, miután vb-tagként és pénztárnokként megszűnt Gyárfás mandátuma, tiszteletbeli tagnak választotta őt a kontinentális szövetség, aminek fontos velejárója éppen a rendszeres meghívás a szövetség eseményeire, versenyeire. A LEN-ben akkor Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó, sportért felelős államtitkár lett Gyárfás utóda, a végrehajtó bizottság magyar tagja, rögtön alelnökként. A FINA-ban, azaz a nemzetközi szövetségben az idén júniusban esedékes tisztújítás, amely formálisan is a végét jelentheti a magyar úszószövetséget korábban elnökként 23 éven át vezető, sportújságíróként, majd televíziós producerként dolgozó Gyárfás sportvezetői pályafutásának.

Közben áprilisban újabb meghallgatásokkal folytatódott a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás büntetőpere, amelyben a Fenyő János korábbi rivális médiavállalkozó elleni 1998-as merénylet ügyében vádolják emberölésre való felbujtással.

(Kiemelt kép: MTI | Balogh Zoltán)