Gulyás: Infláció tekintetében jobban áll az ország, mint a régió más országai

A kormány döntése értelmében elindul a határvadászok toborzása. 

2022. július 7., 12:36

Szerző:

Gulyás Gergely szerint a magyar gazdaság alapjai erősek és stabilak. A miniszter szerint a magyar ipari termelés és a munkaerőpiaci helyzet is remek. 

A miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a kormány elkötelezte magát a költségvetési egyensúly fenntartása mellett.

Gulyás szerint a forintárfolyamot a gáz mozgatja, ez a gyengülés valódi oka, aminek hátterében az orosz-ukrán háború áll, illetve az Oroszországgal szemben kivetett szankciók. A miniszter úgy fogalmazott, hogy egész Európát elérte a drágulás, de Magyarország jobb helyzetben van, mint a régió más országai. 

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ország déli határánál nő a migrációs nyomás, ezért a kormány úgy döntött, hogy határvadászokat toboroznak a határ védelmének érdekében. Összesen 4600 határvadászt fog alkalmazni a Belügyminisztérium. A háború miatt pedig a Honvédséget a keleti országrészben fogják mozgósítani.  

A miniszter az uniós források témájában elmondta: elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, hogy Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát, illetve a korrupciós ügyekben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, konkrét normaszöveget is küldtek ki.  Továbbá elfogadták azt is, hogy a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell adni. Azt a javaslatot is elfogadták, hogy az uniós források jelentős részét a kormány az energiafüggőség felszámolására használja fel. 

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 24-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.