Gulyás Gergely szerint a Facebook cenzúrázott, Magyarországot jogállami sérelem érte

2019. május 16., 11:14

Szerző:

A Facebookkal kapcsolatban többször felmerült a cenzúra gyanúja – reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfóján arra, hogy az Orbán-kormányhoz közeli kiadó, a Mediaworks egyetlen lapja sem terjesztheti fizetett hirdetésben a közösségi hálón megjelenő posztjait. 

Kormányinfó Gulyás Gergely
Fotó: MTI/Soós Lajos

Gulyás Gergely annak ellenére pendítette meg a cenzúra gyanúját, hogy leginkább a Facebook üzletpolitikai döntésről van szó – a Mediaworks-lapok továbbra is szabadon posztolhatnak a Facebook-oldalukon, a cég csak a fizetett hirdetéseiket nem fogadja el –, később pedig azt állította, az Orbán-kormány a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága pártján áll. – Mi úgy gondoltuk, ebben európai konszenzus van, az Egyesült Államokban pedig a legtágabbak ezek a határok – fogalmazott, hozzáfűzve, a cenzúrát

elfogadhatatlannak tartanák akkor is,

ha ellenzéki sajtóorgánumokat érne. A Pesti Srácok kérdésére később azt mondta, szerinte 

jogállami sérelem

az, amit Magyarország elszenvedett az ügyben. Beszélt arról is, hogy a Facebookhoz hasonló transznacionális képződményekkel szemben nagyon nehéz alkotmányos alapelveket érvényesíteni.

A Facebook április elején egy perugiai újságíró-konferencián jelentette be, hogy a hirdetett posztok előzetes moderációjával fog gátat venni annak, hogy valaki álhírekkel befolyásolhassa a közvéleményt egy-egy politikai megméretés előtt. Azokról a minőséginek tartott lapokról, amelyek megússzák a moderációt, összeállítottak egy fehér listát, de ezen egyetlen magyar sajtóorgánum sem szerepel, amit a Facebook a KESMA létrejöttével indokolt, vagyis az Orbán-kormányhoz közeli sajtó említett gyakorlata miatt az egész magyar sajtó működését is megbízhatatlannak nyilvánította. 

A Mdiaworksöt érintő döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem tudnak fizetett hirdetésben terjeszteni olyan álhíreket, mint amikor az Origo Brazíliában készült képpel illusztrálta, hogy az Egyesült Királyságot mennyire megváltoztatta a migráció. Az Origo nem a Mediaworkshöz tartozik, de a kiadója, a New Wave Media Group ugyanúgy a a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Mediaworks Hungary Zrt. (KESMA) égisze alatt működik a fideszes médiabirodalomban.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.